A crescut numarul incendiilor din cauza aparatelor si instalatiilor electrice defecte!

Din datele statistice ale ultimilor ani, a doua cauza principala a producerii incendiilor este cea de natura electrica.

Utilizare aparatelor de incalzire electrica necesita o atentie deosebita pentru a preveni accidente cu urmari dintre cele mai tragice.

La cea mai mare parte a spatiilor de locuit dimensionarea instalatiei electrice in faza de proiectare nu a avut in vedere utilizarea mijloacelor electrice de incalzire sau de preparare a apei calde (centrale termice electrice, boilere, resouri, radiatoare, calorifere etc.).

Reprezentantii Delgaz Grid recomanda consumatorilor ca, inainte de utilizarea unor astfel de aparate, sa apeleze la personal autorizat pentru verificarea instalatiei, astfel incat folosirea surselor de incalzire electrice sa poata fi facuta in conditii de siguranta.

Folosirea unei instalatii subdimensionate pentru alimentarea unor aparate de incalzit prezinta risc major de producere a unor incendii, cu impact direct asupra vietii sau bunurilor oamenilor.

Realizarea de improvizatii la lucrarile de reparatii, modificari sau extinderi ale instalatiilor de utilizare a energiei electrice, subdimensionarea unor circuite, utilizarea unor prelungitoare si sigurante necorespunzatoare, a unor surse electrice de incalzire neomologate sunt alti factori ce pot favoriza incendiile.

Instalatiile de utilizare a energiei electrice se pot degrada in timp – contacte slabite, comutatoare, prize, tablouri uzate. De aceea, pentru evitarea unor evenimente nedorite, Delgaz Grid recomanda proprietarilor/consumatorilor casnici sa realizeze lucrarile de verificare si reparare a instalatiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodata, este absolut necesar ca toate componentele ce prezinta defectiuni sa fie inlocuite imediat si sa nu fie folosite improvizatii.

Din datele statistice ale ultimilor ani, a doua cauza principala a producerii incendiilor este cea de natura electrica. Aproximativ 20% din incendiile produse in ultimii doi ani au avut drept factor declansator instalatii/echipamente electrice defecte.

Putem evita evenimentele de acest tip, multe dintre ele tragice, trebuie utilizate corect sursele de energie si respectate cateva reguli de baza:

– nu folosim instalatii electrice improvizate;

– nu intervenim asupra contorului;

– orice modificare a instalatiei de utilizare din gospodarie poate fi facuta doar cu avizul distribuitorului de energie si doar de personal autorizat;

– verificarea instalatiei de utilizare se realizeaza doar cu personal autorizat;

– utilizam doar sigurante calibrate la tabloul electric din locuinta;

– instalam si utilizam aparatura electrocasnica respectand indicatiile producatorului din prospectul produsului;

– verificam periodic cordoanele de legatura ale aparatelor electrice si le inlocuim atunci cand sunt uzate;

– nu utilizam receptoare electrice neomologate;
amplasam si utilizam aparatele electrice departe de apa.

Prin respectarea acestor reguli de siguranta pot fi evitate situatii nedorite, cu urmari extrem de grave.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.