Cum se calculeaza sporurile diferitelor categorii de bugetari? Este intrebarea pe care si-o pune fiecare angajat de la stat, pentru momentul in care va intra in vigoare Legea unitara a salarizarii bugetarilor?
Proiectul legii, pus in dezbatere publica, si care intarzie sa ajunga la Parlament, nu este lamuritor in acest sens. Insa ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, nu considera ca lucrurile nu ar fi clarificate in aceasta privinta si a venit cu o declaratie dupa semnalale de alarma trase de o serie de sindicate, care isi exprimau temerea ca sporul de vechime va fi inclus in salariul de baza, asa cum este si in prezent.
Despre cum se calculeaza sporurile, pe legea noua, aflata deocamdata in proiect, ministrul Muncii promite ca va fi un calcul simplu: la salariul de baza se va adauga sporul de vechime iar celelalte sporuri vor fi calculate la suma rezultata.
„Aceasta lege are vechimea in afara salariului de baza, dupa care se aduna si la ele se aplica sporurile”, a explicat ministrul, acuzandu-i pe multi lideri sindicali ca nu ar fi studiat atent proiectul legii si de asta ar fi venit cu multe intrebari si amendamente care si-ar fi gasit raspunsuri in proiect.
Trebuie mentionat ca sporurile bugetarilor vor fi plafonate intr-o anvelopa de 30%, lucru care pare sa nu poata fi negociat in continuare.
„Nu vom modifica esenta legii. Pana acum toate discutiile s-au canalizat pe acea anvelopa de 30% la care sunt reduse sporurile si aproape toate familiile ocupationale au o problema si vor sa se creasca. Nu vom fi de acord pentru ca este unul dintre principiile acestei legi ca sa oprim aceasta sarabanda a sporurilor. Vrem sa fie o lege corecta”, a precizat ministrul Vasilescu.
„In legea care este in vigoare la ora actuala, se precizeaza ca sporurile nu pot trece de 30% anvelopa totala, dar este pe ordonatorul principal de credit, pe minister. Va dati seama ca niciodata un ministru nu poate sa verifice toate sporurile care sunt in institutiile pe care le are in subordine in toata tara. Noi asta schimbam aici si punem ca sporurile sa fie urmarite de ordonatorul de credite, astfel incat de aici se va face o economie foarte importanta”, a mai adus o lamurire ministrul.
Lia Olguta Vasilescu, a declarat miercuri ca proiectul de lege privind salarizarea unitara este in linie dreapta iar legea se va aplica obligatoriu de la 1 iulie.