Home Social „CUMINTENIA” medicilor, sub lupa

„CUMINTENIA” medicilor, sub lupa

Desi nemultumiti de salarii, medicii din spitale nu au de gand sa declanseze in toamna actiunea cu care ameninta presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesorul Vasile Astarastoaie. Mai exact, nu au de gand sa isi depuna demisiile in semn de protest fata de insensibilitatea guvernantilor vizavi de problemele sistemului sanitar, de subfinantarea acestuia si salarizarea sub orice critica a cadrelor medicale.

La Botosani, unii medici si-au anuntat optiunea categorica de a nu declansa aceasta forma de protest.

Si asta nu pentru ca ar fi multumiti de cum merg treburile in sistemul sanitar, ci pentru ca fiecare are temerea ca va ramane in afara sistemului, ca va fi printre putinii care recurg la o astfel de forma de protest.

„Nu exista inca acea coeziune de care ar avea nevoie aceasta categorie profesionala. Nu stiu cum sa facem sa cream aceasta unitate de care ar fi nevoie in randul medicilor. Ar trebui, probabil, sa ne intalnim toti intr-o locatie si sa nu mai iasa nimeni doua, trei zile, ca altfel exista suspiciunea umana: eu imi depun demisia, dar colegul de alaturi nu, si atunci el ramane in sistem si eu raman fara loc de munca. Deocamdata nu exista constiinta apartenentei la o elita profesionala, nu exista presiunea suficient de mare asupra fiecarui medic in parte incat sa fie hotarat sa mearga solidar pana la demisie colectiva. Imi pare rau sa o spun, nu cred ca la Botosani vom putea asista la o demisie colectiva a colegilor din unitatile sanitare publice in situatia in care nu se va rezolva conform asteptarilor problema salarizarii lor”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor din Botosani.

Reprezentantul medicilor botosaneni sustine ca fara o majoritate de 60-70 la suta din medici hatarati sa puna stetoscopul jos, guvernantii nu se vor sinchisi de cererile doctorilor.

Acesta considera ca un impact major l-ar avea actiunea daca macar medicii din sectiile fierbinti, respectiv de la UPU, chirurgie, reanimare, ar dovedi unitate de actiune pentru obtinerea drepturilor lor.

„Nu vrea niciunul dintre medici sa se ajunga la o actiune de acest gen, dar trebuie sa luam in calcul ca nicio schimbare nu s-a realizat, mai ales de catre diferite grupuri profesionale, indiferent de pregatire, decat prin miscari ample si de solidaritate”, conchide presedintele Colegiului Medicilor din Botosani Doru Culiceanu.

Exit mobile version