De Ziua Mondiala a Sanatatii se trage un semnal de alarma legat de DIABETUL ZAHARAT!

Aproximativ doua milioane de romani traiesc cu aceasta boala. Pana in 2030, exista pericolul ca diabetul sa reprezinte cea de-a saptea cauza de deces, pe glob.

Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza anual in data de 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948. In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii selecteaza un domeniu prioritar al sanatatii publice, de interes global, ca tema pentru Ziua Mondiala a Sanatatii.

Tema pentru acest an este diabetul zaharat.

Diabetul este o boala cronica, metabolica, netransmisibila, caracterizata prin niveluri ridicate ale glucozei din sange care poate duce in timp la deteriorarea grava a inimii, vaselor de sange, ochilor, rinichilor si nervilor. Prevalenta diabetului zaharat a crescut constant in ultimele decenii. Jumatate din pacienti nu prezinta niciun simptom, diagnosticul stabilindu-se dupa depistarea complicatiilor cronice ale diabetului zaharat, sau ca urmare a analizelor de laborator efectuate cu ocazia altor probleme de sanatate. Aproximativ doua milioane de romani traiesc cu aceasta boala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2030, exista pericolul ca diabetul sa reprezinte cea de-a saptea cauza de deces, pe glob.

O mare parte din cazurile de diabet zaharat pot fi prevenite. Un stil de viata sanatos s-a dovedit a fi eficient in prevenirea sau intarzierea aparitiei diabetului de tip 2, iar prin mentinerea greutatii corporale normale, angajarea in activitati fizice regulate si o dieta sanatoasa se poate reduce riscul de diabet zaharat. De aceea, educatia pentru sanatate este foarte importanta pentru aceşti pacienti, atat in controlul şi monitorizarea bolii, cat şi in prevenirea sau amanarea complicatiilor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii 2016, Colegiul Medicilor Botosani face un apel public la sporirea atentiei acordate sanatatii, dorind ca populatia generala sa constientizeze responsabilitatea pe care o are in mentinerea sanatatii. In cadrul campaniei de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii 2016, Colegiul Medicilor Botosani desfasoara activitati de informare si distributie de materiale informativ-educative.

Este foarte important sa stim cum sa prevenim si mai ales sa tratam diabetul.

Cauzele aparitiei diabetului

– predispozitie genetica

– regim de viata nesanatos: obezitate, sedentarism, exces de dulciuri

– tratamentul cu anabolizante si contraceptive orale

Simptomele diabetului

– nivelul crescut al glicemiei (peste 125 mg/dl)

– urinezi des si mult, peste 3 litri pe zi

– bei foarte multa apa si ai senzatie de sete permanenta

– slabesti, desi mananci mult                                                                                     

– tulburari digestive (greturi, varsaturi, dureri abdominale)   
 

Tratamentul diabetului

– medicamentele si dozele necesare pentru prevenirea si tratamentul diabetului trebuie prescrise de medicul specialist

– regim igieno-dietetic

– alimentatie diversificata, cu multe legume si cu trei mese pe zi

– excluderea zaharului si derivatelor sale din alimentatie

Prevenirea diabetului

– controlul greutatii, prin mentinerea unui index de masa corporala normal, sub 25

– alimentatie sanatoasa cu multe legume si fructe proaspete, fara fumat si consum excesiv de alcool

– fara consum de zahar si produse de cofetarie si patiserie in exces

– stil de viata activ

Pentru mai multe informatii privind diabetul zaharat trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.