Simti OBOSEALA frecvent? Poate fi un SEMN important de BOALA, chiar GRAVA. Vezi afectiunile posibile

Adeseori oboseala este trecuta cu vederea, este pusa doar pe seama faptului ca nu ai dormit bine, ca ai dormit prea putin sau ca lucrezi prea mult. Insa, oboseala poate fi si un semn important ca organismul este afectat de o boala. Si nu sunt putine bolile in care oboseala poate fi semnalul de alarma.

Oboseala poate sa se manifeste sin in cazul in care nu te alimentezi bine, mananci prea multe dulciuri. Dar, pe ce mai poti sa dai vina cand te odihnesti suficient, mananci echilibrat, nu esti sprasolicitat la serviciu ?
 
Daca te simti vesnic adormit, e cazul sa treci pe la medic, pentru niste investigatii. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, pana la infectii urinare, alergii si depresii, potrivit www.doctorulzilei.ro.
 
1. Apnee de somn
 
Daca dormiti destul, dar va simtiti obosit, e posibil sa suferiti de apnee. “Respiratia se opreste la intervale regulate in timp ce va odihniti, ceea ce va trezeste pe moment si va fragmenteaza somnul. Sforaitul, somnolenta diurna excesiva (in timpul meselor, conversatiilor sau sofatului) sunt principalele simptome”, explica dr. Emilia Ciomu.
 
2. Anemie
 
Anemia este principala cauza de oboseala la femei, pentru ca in timpul menstruatiei ele pierd cantitati mari de fier. Mineralul ajuta la sinteza de globule rosii care transporta oxigenul din sange in tesuturi si organe. O cantitate prea mica de fier inseamna automat o oxigenare deficitara a tesuturilor, deci oboseala si paloare. Sunt indicate suplimente cu fier, dar si alimente bogate in acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazare si cereale imbogatite cu fier.
 
3. Diabet
 
In cazul diabeticilor, cantitati mari de zahar raman in sange in loc sa mearga in celule, unde sa fie convertite in energie. Ca atare, organismul ramane fara energie. Tratamentul diabetului include, pe langa medicamentele care regleaza nivelul glicemiei, schimbarea stilului de viata (reducerea grasimilor si a glucidelor) si exercitii fizice moderate.
 
4. Hipotiroidie
 
Glanda tiroida, situata la baza gatului, regleaza metabolismul si viteza cu care corpul converteste nutrientii din alimente in energie. Atunci cand glanda este mai putin activa (hipoactiva) si metabolismul functioneaza prea lent, incepe sa se resimta oboseala si luati in greutate.
 
5. Boli de inima
 
Daca resimtiti stare de slabiciune in timp ce va desfasurati activitatile fizice obisnuite, este posibil sa suferiti de boli de inima, cum ar fi cardiopatia ischemica, o boala a muschiului inimii. “Peretii acesteia se subtiaza, mai ales cei din ventriculul stang, principala camera de pompare a sangelui. Drept rezultat, inima nu mai iriga bine organismul cu sange. Tratamentul potrivit si schimbarile stilului de viata pot tine afectiunea sub control”, spune conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog.
 
6. Tensiune mica
 
Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt oboseala, ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratiile, senzatia de lesin sau chiar lesinul. “De regula, tensiunea scade in caz de deshidratare, boli cardiace sau pe sistem nervos”, subliniaza cardiologul.
 
7. Infectii urinare
 
Infectiile urinare nu au intotdeauna simptome clare, usturimi si senzatie de arsura, insa pot epuiza organismul.
 
8. Alergii alimentare
 
Daca resimtiti oboseala mai ales dupa masa, puteti suferi de o alergie mai usoara, care nu provoaca urticarie sau alte reactii alergice.
 
9. Deshidratarea
 
Oboseala poate fi primul semn ca v-ati deshidratat.
 
10. Depresia
 
Se resimte si fizic, prin oboseala, letargie, dureri de cap si lipsa apetitului.
 
11. Hepatita C
 
Desi este o boala silentioasa, un dusman tacut dar foarte virulent pentru organism, hepatita C poate da cateva semne, dar greu de observat. Asa cum spuneam, oboseala este adeseori tratata ca o banalitate, insa in hepatita C este unul dintre primele semne. Poate fi un semn care sa te trimita la timp la medic, pentru un tratament instituit mai devreme. 
 
12. Cancer
 
Si cancerul poate fi uneori insotit de oboseala, in prima faza, asadar oboseala il poate trimite pe pacient la medic in faza in care ii poate fi salvata viata.
 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.