Home Social Decizie a ICCJ de pe 25 aprilie 2017: INCHISOARE pentru PROFESORII care...

Decizie a ICCJ de pe 25 aprilie 2017: INCHISOARE pentru PROFESORII care primesc sau pretind bani de la elevi sau parinti! Acelasi tratament ca pentru ceilalti functionari publici

Profesorii din scolile de stat sunt considerati, in sensul legii penale, functionari publici si asta ii poate trimite la inchisoare daca se constata ca iau mita. Asta a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), decizie care se aplica incepand de ieri, 25 aprilie 2017, cand hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial.

Asadar, daca primesc mita de la elevi sau parinti, profesorii care predau in scolile de stat pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru o astfel de infractiune, pentru care se prevede in Codul Penal inchisoare de la trei la zeze ani.

Iata ce se prevede prin Decizia nr. 8/2017 a Completului ICCJ:

” [Curtea] stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”.

Potrivit Codului Penal, „functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie (…) exercita (…) o functie publica de orice natura”.

De asemenea, Codul penal stabileste ca functionarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce tine de indatoririle lor de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, sunt pedepsiti cu inchisoare.

Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, Codul Penal mai stabileste si alte sanctiuni pentru functionarii publici care iau mita: interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia/activitatea in executarea careia s-a savarsit fapta. Important6 este de precizat si ca fapta este pedepsita indiferent ca mita este pretinsa sau primita in mod direct sau in mod indirect, pentru sine sau pentru alta persoana.

S-a ajuns la o astfel de decizie pornind de la o cauza in care o profesoara de geografie de liceu a pretins mita de la doi elevi, cate 25 de lei de la fiecare, pentru a-i promova.

Trebuie spus ca dispozitiile date de ICCJ sunt incluse in Codul de procedura penala, si astfel devin obligatorii pentru toate instantele din Romania, din momentul in care decizia se publica in Monitorul Oficial.

Exit mobile version