Home Social Despre LEGEA SALARIZARII BUGETARILOR, EVALUAREA PROFESIONALA si eliminarea INECHITATILOR

Despre LEGEA SALARIZARII BUGETARILOR, EVALUAREA PROFESIONALA si eliminarea INECHITATILOR

Ministrul muncii, Ana Costea, a facut precizari despre cum va arata noua lege a salarizarii in sistemul bugetar.

E nevoie de criterii obiective si sa se elimine subiectivismul, a spus ministrul Muncii intr-o aparitie televizata, pe postul de televiziune Romaniatv. Net.
 
Proiectul Legii se afla in negociere cu sindicatele, insa ministrul a punctat cateva aspecte prioritare de care se va tine cont in viitoarea Lege :
 
1. Se are in vedere ca bugetarii sa fie supusi unei evaluari profesionale, pe baza unor criterii de performanta. 
 
„Criteriile de performanta reprezinta si criterii de evaluare. Intentia noastra e sa introducem criterii obiective si sa indepartam subiectivismul. Acesta este prevazut in Codul Muncii. Aceste criterii au in vedere evaluarile profesionale care se vor face fiecarui angajat bugetar. Urmarim sa atragem persoanele calificate, competente in sistem”, a precizat ministrul Claudia Ana Costea.
 
2. Se va urmari eliminarea inechitatilor din sistem, care nu sunt deloc putine la ora actuala. 
 
„In urma celor doua zile am constat multe inechitati datorate unor acte normative elaborate si care nu s-au corelat, fie si din cauza aplicarii gresite a majorarii salariilor. Avem situatii in care un debutant are salariul de incadrare mai mare decat al unei persoane cu vechime… „, afirma ministrul Muncii.
 
„Asa cum am specificat in primul memorandum, una dintre disfunctionalitatile care au generat discriminari in cadrul aceleiasi categorii profesionale se datoreaza unor suprapuneri de gradatii”, a completat ministrul Costea.
 
3. Se are in vedere o crestere medie a salariilor cu 12%. 
 
„Noi nu am decis daca va fi pe 3 ani sau pe mai multi (n.r. cresterea salariilor cu 12 %)”, sustine ministrul Claudia Ana Costea.
 
4. Nu se porneste de la ideea disponibilizarilor. 
 
„Ideea e sa nu pornim de la disponibilizari. Pornim de la o situatie existenta”, a mai punctat Ana Costea.
 
Ministrul a mai subliniat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii sindicatelor s-a urmarit care e situatia reala pe fiecare familie ocupationala, situatia posturilor ocupate, posturilor vacante, care reprezinta numarul de persoane si impactul bugetar pe trepte profesionale. 
 

Noua lege a salarizarii ar urma sa intre in vigoare din 2017.  „Bugetul pe 2016 nu avea in vedere aceste modificari la legea salarizarii”, a mentionat ministrul Muncii.

 

Exit mobile version