DISTANTA IMENSA dintre REALITATE si CE CRED GUVERNANTII

foto evz.ro

Cei ce guverneaza acum tara sunt departe de realitatea scolii, a copiilor de varsta scolara. Realitatea nu este deloc linistitoare atunci cand vorbim de riscul de abandon scolar din cauza saraciei. Costurile ascunse din ”invatamantul gratuit” si subfinantarea sistemului sunt cauzele care genereaza abandon scolar si chiar analfabetism. Un studiu realizat de organizatia „Salvati copiii” arata ca in acest an 67.000 de copii vor abandona scoala din cauza saraciei.

In timp ce unii fac studii si pe baza datelor culese din viata reala trag semnalul de alarma ca exista riscul ca zeci de mii de copii sa nu mai poata merge la scoala si sa se alature altor peste 250 de mii de copii de varsta scolara care au abandonat deja invatatura, primul ministru Victor Ponta traieste intr-o realitate a sa, in care ”nu exista copil care sa nu stie sa umble pe computer, sa nu aiba telefon cu Internet”.

Premierul mai sustie, pe buna dreptate, ca scola romaneasc are nevoie de reforma, ins aincepe reforma prin a exclude de la invtamant zeci de mii de copii care nu vor avea ce fce cu manalele digitale. Suntelevi are invta la lumina lampii pentru ca nu au curent electric in locuintele din catunele in care traiesc, sunt copii ai caror parinti nu isi permit sa plateasca abonamentul la internet.

„Noi am luat decizia de a veni in secolul XXI cu manualele, de a trece la digitalizare. O astfel de reforma deranjeaza multe interese, unii o sa piarda bani și au contestat reforma. Au sprijinitori in politica și in mass-media, ca cine are bani are și sprijinitori de cumparat. Nu știu daca mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care sa nu știe sa umble pe computer, sa nu aiba telefon cu Internet. Nu putem ramane cu manuale vechi din cauza celor care au bani sa cumpere politicieni. Imi pare rau ca au blocat clasa I, dar școala romaneasca are nevoie de o reforma”, a declarat Victor Ponta.

Pe de alta parte, reprezentantii organizatiei „Salvati copiii” atrag atentia ca abandonul scolar ameninta in acest an scolar aproape 67.000 de copii, cauza fiind saracia

„Abandonul scolar sau, mai rau, decizia de a ramane in afara sistemului de invatamant sunt consecinte directe ale nivelului de trai. Or, asa cum arata raportul „Saracia si excluziunea sociala a copiilor din Europa”, publicat de organizatia noastra in urma cu trei luni, peste jumatate din copiii romani sunt expusi riscului excluziunii sociale, Romania fiind, alaturi de Bulgaria, tara cu cei mai multi copii saraci din UE. Asa-zisul sistem gratuit de invatamant ii respinge pe acesti copii, impunandu-le, pe ascuns, costuri imense familiilor, descurajandu-i si privandu-i, astfel, pe copii de sansa la educatie”, afirma Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al „Salvati Copiii” Romania.

De asemenea, reforma in sistemul de invatamant ar putea sa vizeze, cu prioritate, amenajarea miilor de scoli, majoritatea din mediul rural, pentru a obtine autorizatia sanitara de functionare, fara de care au inceput si acest an scolar.

„Pentru a obtine aceasta autorizatie sanitara de functionare, scolile trebuie sa aiba apa curenta, trebuie sa aiba grupuri sanitare corespunzatoare, nu in curtea scolii, ci in localul de scoala. Au fost locuri unde aceste doua conditii au fost indeplinite, dar apa nu este potabila. Cam 50 la suta dintre unitatile de invatamant, daca luam in considerare, de-a valma, si scolile cu personalitate juridica si cele structuri, nu au autorizatie sanitara de functionare. Dar daca ne eferin la scolie cu personalitate juridica, din acestea doar 10 la suta ar mai avea nevoie de aceasta autorizatie”, declara, inainte de inceperea anului scolar actual, Mihaela Hunca, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani. 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.