Echivalarea asistentelor se va putea realiza, urmand anumiti pasi. Vorbim de o echivalare partiala. In urma demersurilor facute de Federatia ”Solidaritatea Sanitara”, s-a aprobat si publicat RAPORTUL privind echivalarea, proiect care prevede abrogarea Alin. (6) al art. 174 din Legea nr. 1/2011 si completarea cu 5 aliniate noi a Art. 174.
Aliniatele noi arata ce trebuie sa faca asistentii medicali cu scoala postliceala (neaparat cu diploma de bacalaureat) pentru a se bucura de avantajele echivalarii: sa continue studiile in invatamantul superior medical la programele de licenta “Asistent medical generalist”, dupa un concurs de admitere, pe care sa-l promoveze. In aceste conditii, va fi o “recunoastere partiala” a studiilor prin sistemul de credite transferabile. Metodologia va fi elaborata de universitatile de medicina si farmacie, si apoi aprobata de Ministerul Educatiei.
Iata aliniatele noi:
– (6^1) Absolventii scolilor sanitare postliceale cu diploma de bacalaureat pot continua studiile in invatamantul superior medical la programele de licenta “Asistent medical generalist”.
– (6^2) Pentru continuarea studiilor in invatamantul superior medical la programele “Asistent medical generalist” absolventii scolilor sanitare postliceale cu diploma de bacalaureat trebuie sa se inscrie si sa promoveze concursul de admitere.
– (6^3) Studentii admisi la programele de licenta “Asistent medical generalist”, absolventi ai scolilor sanitare – postliceale pot beneficia de recunoasterea partiala a studiilor prin sistemul de credite transferabile.
– (6^4) Recunoasterea partiala a studiilor se face in baza unei metodologii convenita de universitatile de medicina si farmacie, aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale si care cuprinde criteriile generale.
– (6^5) Universitatile isi elaboreaza metodologii proprii care sa cuprinda criterii specifice stabilite de senatele universitare.