Se pare ca mitul sanatatii datorate fructelor si legumelor e pe cale sa se spulbere.
Aproximativ 90% din legumele si fructele de pe tarabele din pietele romanesti sunt iradiate, spun specialistii. Fenomenul reprezinta un real pericol pentru sanatate.
Un inginer horticol a facut un experiment cu cateva rosii importate. Le-a pastrat sase luni. Rezultatele experimentului au fost uimitoare. Cele mai mari au inceput sa se usuce usor, sa se deshidrateze, insa cele de dimensiuni mai mici s-au pastrat foarte bine, prezentand fermitate, iar corpul fructului aratand foarte bine, explica inginerul.
Ca sa arate bine si sa-si mentina prospetimea, fructele sau legumele sunt tratate cu metale grele, cu dioxina sau cu reziduuri de ingrasaminte chimice. Asa se face ca o rosie, spre exemplu, poate fi recoltata in 3 zile, nu in 3 saptamani.
Autoritatile recunosc cu jumatate de gura ca nu au cum sa protejeze populatia. Productia romaneasca de legume acopera peste 70% din consumul urban, in timp ce pentru fructe procentul este de sub 20%. Restul provine din importuri.