Gradatiile de merit au fost si sunt inca un stimulent important pentru cadrele didactice. Dincolo de nemultumirile (deloc putine) privind birocratia pe care trebuie sa o infrunte aspirantul la gradatia de merit, odata obtinuta gradatia ii suplimenteaza oarecum multumitor veniturile lunare. Este, la ora actuala, un spor ravnit la salariu.
Numai ca se pregatesc modificari si la gradatia de merit, schimbari care au si fost aduse le cunostinta sindicatelor. Au fost de fapt discutii cu reprezentantii Guvernului, referitor la ce se va intampla, cel mai probabil din anul scolar urmator, cand se presupune ca salarizarea bugetarilor, deci si a cadrelor didactice,va sta pe noi baze.
Se stie ca sporurile, insumate, vor trebui sa se incadreze intr-un plafon de 30%. Pentru invatamant se va considera spor indemnizatia pentru localitati izolate, celelalte fiind considerate cresteri salariale.
Important este ca se intentioneaza o serie de modificari in privinta gradatiei de merit. Mai exact, se pregateste cresterea procentului celor care ar urma sa beneficieze de gradatia de merit dar asta ar urma sa vina la pachet cu scaderea cuantumului acesteia, precum si cu scurtarea perioadei de acordare. Pana la cat ar urma sa scada cuantumul gradatiei de merit, cu cat va fi scurtata perioada de acordare si mai ales de cand se va intampla asta urmeaza sa se discute in perioada urmatoare.
Trebuie precizat si ca ar urma ca la nivelul fiecarei scoli sa existe un fond de premiere de 5%.