Home Social ICOANA MAICII DOMNULUI din Manastirea Hadambu, facatoare de minuni

ICOANA MAICII DOMNULUI din Manastirea Hadambu, facatoare de minuni

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Hadambu

Despre Icoana Maicii Domnului din Manastirea Hadambu au auzit multi crestini din tara si chiar de dincolo de granitele tarii.

A fost pictata in anul 1938 de catre preotul romascan Octavian Zmau si donata de staretul Iov Mazilu, a fost gasita in fosta catapeteasma a bisericii, si este cunoscuta de catre toti credinciosii care vin la Manastirea Hadambului ca fiind facatoare de minuni. Acest fapt se datoreaza mirului care izvoraste din icoana saptamanal.

In duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima data, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadambu a lacrimat, iar mai apoi, in anul 1993, in ajunul sarbatorii Sfintei Parascheva, din umarul drept al Maicii Domnului au curs trei picaturi mari de mir. In vara si toamna anului 1998, icoana a varsat mir din chipul lui Iisus si din vesmintele Maicii Domnului.

Multime de credinciosi s-a perindat prin fata acestei icoane, rugandu-se pentru sanatate si pentru alungarea necazurilor. Despre icoana se stie ca in urma unui incendiu din 22 ianuarie 2003, care a cuprins Manastirea Hadambu si in urma caruia  intreaga cladire s-a transformat in scrum, a scapat neatinsa de flacari, desi nu era protejata in vreun fel aparte.

Manastirea Hadambu, aflata la o distanta de 30 de kilometri fata de Iasi, in satul Mogosesti, este un complex monastic fortificat, defensiv, construit pe la jumatatea secolului al XVII-lea. Aceasta manastire de calugari, cu o obste de zece vietuitori in prezent, va ajunge cu timpul in ruina, insa, in anul 1991, din bunavointa lui Dumnezeu, va fi reinfiintata si repictata.

Dupa o istorie zbuciumata si insuficient elucidata in toate detaliile si sinuozitatile sale, adeseori cu aspecte contradictorii sau controverse, se poate afirma ca manastirea cunoscuta sub denumirea de Schitul Hadambu, dar si sub aceea de Schitul din Dealul Mare trece in prezent printr-un autentic reviriment, printr-o perioada fara precedent de renastere din propriile sale vestigii.

Exit mobile version