Home Social IMPACTUL inlocuirii tichetelor de masa cu norma de hrana. CAT ar PIERDE...

IMPACTUL inlocuirii tichetelor de masa cu norma de hrana. CAT ar PIERDE angajatul din SANATATE

Guvernantii au anuntat ca intentioneaza sa introduca norma de hrana pentru toti bugetarii, in sanatate asta insemnand, cel mai probabil, pierderea tichetelor de masa. Impactul inlocuirii tichetelor de masa cu norma de hrana a facut obiectul unei analize realizata de Federatia Sindicala Solidaritatea Sanitara.

Ce a aratat aceasta analiza? Ca asistentii medicali pierd bani, nu castiga prin aceasta masura.

„Salariatul ar pierde circa 27% din veniturile anuale din tichetele de masa, in cazul in care acestea vor fi inlocuite cu norma de hrana, iar norma de hrana risca sa fie asimilata veniturilor din salarii, fiind supusa tuturor contributiilor legale”, se arata in analiza facuta de Sindicatul „Solidaritatea Sanitara”. E dovedit cu calcule minutioase.

Unii vor spune ca au fost si unitati medicale unde tichetele de masa nu s-au acordat pentru toate lunile din an. Astfel de situatii au existat, e adevarat, dar cine ne da garantia ca si norma de hrana nu va avea aceeasi soarta?

Ca sa nu mai spunem ca deja in sistemul bugetar ar exista o discriminare. Politistii si militarii incaseaza si ei norma de masa, dar „putin altfel”, cam la 4 salarii la nivel minim pe economie.

„Introducerea normei de hrana prin noua lege de salarizare ar trebui sa tina cont de faptul ca salariatii din familia ocupationala „Sanatate si asistenta sociala” ar trebui sa beneficieze de norme de hrana in mod similar cu cele acordate altor categorii profesionale (militari, politisti, etc.) asigurandu-se astfel justitia sociala in sistemul unitar de salarizare (termen prevazut si in titulatura ministerului ce coordoneaza negocierile privind noua lege de salarizare). In acest sens valoarea normelor de hrana anuala ar trebui sa fie in cuantum de cel putin 4 salarii la nivel minim pe economie beneficiind, in mod similar, de acelasi regim fiscal (mentionam ca norma de hrana pentru categoriile amintite este intre 25 lei – 32 lei/zi/calendaristica, iar actualizarea financiara se realizeaza trimestrial daca exista o diferenta de peste 5% a indicilor de consum, cap. „Marfuri alimentare” publicat de INS in Buletinul statistic de preturi)…. Reamintim ca fiecare leu din „cei 30%” alocat altor plati decat sporurile „pierde” raportarea la salariul de baza specifica sporurilor, adica este lipsit de efectul multiplicator”, se mai arata in analiza comandata de sindicat.

Exit mobile version