A stat in spital si a cheltuit din buzunarul propriu 25,4 milioane de lei vechi pe medicamente pe care unitatea medicala nu i le-a putut asigura din farmacia proprie. Bolnavul si-a cerut banii cheltuiti de la conducerea spitalului, dar a pornit pe o cale deloc usoara.
Este un drept al pacientilor care platesc asigurarile de sanatate de a beneficia de medicamente si materiale sanitare gratuite pe perioada spitalizarii. O lege din perioada fostului mandat de ministrul al Sanatatii al lui Eugen Nicolaescu, le da dreptul pacientilor sa solicite banii cheltuiti in spital cu medicamentele si materialele sanitare, atunci cand unitatea medicala nu are in farmacie produsele respective. Nu sunt putini pacientii care fac astfel de cheltuieli dar nu mai apeleaza apoi la conducerea spitalului pentru a-si recupera sumele pierdute astfel. Unul dintre pacientii Spitalului Judetean „Mavromati”, care a stat internat in spital in perioada 3-18 iunie 2012, in Sectia Medicala II, a cheltuit pe timpul spitalizarii o suma destul de mare, de 25,4 milioane de lei vechi, pentru o afectiune hepatica. Unitatea spitaliceasca i-a asigurat un tratament, insa nu din cel mai eficient, spun acum reprezentantii spitalului. Asa a ajuns pacientul sa isi puna la bataie banii din buzunarul propriu pentru procurarea tratamentului eficient. Pentru ca medicamentul recomandat de medic pentru tratamentul eficient al afectiunii de care sufera nu se gasea la momentul respectiv in farmacia unitatii, pacientul a luat reteta, a solicitat si semnatura sefului de sectie, cu gandul ca isi va cumpara de la o farmacie din afara unitatii medicale produsul, iar apoi isi va recupera banii de la spital, asa cum ii da dreptul legea. Nu a fost insa asa de simplu cum a crezut.
Cand si-a cerut banii, conducerea spitalului i-a spus ca i-ar da suma respectiva, dar ca nu poate face acest lucru pentru ca nu a urmat toti pasii prevazuti de legislatie, mai exact de articolul 218 din Legea 95/2006.
„Ii lipseste semnatura managerului. El ar fi citit legea, dar a crezut ca are nevoie de semnatura managerului atunci cand i se deconteaza reteta, nu inainte”, declara, imediat dupa inceperea actiunii in instanta, Victor Nitu, juristul Spitalului Judetean „Mavromati”.
Botosaneanul a facut, anul trecut, sesizare si la Ministerul Sanatatii, insa a primit acelasi raspuns, ca spitalul trebuie sa ii deconteze cheltuiala facuta pe timpul internarii daca au fost respectati pasii legali.
Pe 6 august, anul trecut, s-a adresat instantei de judecata. In aceasta saptamana, pe 12 martie, a avut ultimul termen de judecata, magistratii dand ca solutie acceptarea cererii de recuperare a banilor cheltuiti pe medicamente. „Vom formula recurs la Tribunal, suntem obligati sa mergem mai departe in proces, sa facem toti pasii care pot fi parcursi in aparare”, a declarat Victor Nitu.
Conducerea Spitalului sustine ca nu au mai avut solicitari de despagubire din partea pacientilor care si-au cumparat medicamente din bani proprii pe timpul internarii.