Home Social INCEPUT de AN SCOLAR fara MANUALE?! Atentionarea ajunsa la Ministerul Educatiei

INCEPUT de AN SCOLAR fara MANUALE?! Atentionarea ajunsa la Ministerul Educatiei

Pentru mii de elevi, anul scolar 2016-2017 ar putea incepe fara manuale scolare. Ministerul Educatiei este deja pus in tema cu aceasta posibila si neplacuta situatie. Atentionarea a ajuns la minister.

Tipografii someaza Ministerul Educatiei sa aloce banii pentru manualele scolare cel tarziu pana la sfarsitul lunii iulie, avertizand ca, in caz contrar, exista riscul ca elevii claselor a 11-a si 12-a sa inceapa anul scolar fara cartile dupa care trebuie sa se desfasoare cursurile. 
 
Directorul Sucursalei „Ardealul” Cluj-Napoca a Companiei Nationale a Imprimeriilor „Coresi”, Mircia Giurgiu, a declarat, joi, ca editurile asteapta banii, deoarece trebuie urmate proceduri specifice, trebuie sa aiba loc negocieri, licitatii publice si trebuie date comenzi la tipografii, scrie Mediafax.
 
„Tipografii someaza Ministerul Educatiei sa aloce fonduri pentru cele peste 3 milioane de manuale scolare pentru clasele a 11-a si a 12-a. Din pacate, desi am cerut alocarea banilor inca de la sfarsitul lunii iunie, alaturi de reprezentantii editurilor, nici pana in prezent nu s-a primit vreun leu. Editurile asteapta, sunt proceduri, trebuie sa faca negocieri, licitatii publice, trebuie date comenzi la tipografii. Somam Ministerul Educatiei, pe noul ministru Mircea Dumitru, sa dispuna alocarea banilor necesari cel tarziu pana la sfarsitul lunii iulie, in caz contrar existand riscul major ca manualele sa nu ajunga pe bancile elevilor la inceputul anului scolar care incepe in 12 septembrie”, a precizat Giurgiu.
 
La sfarsitul lunii iunie, editurile si tipografiile care se ocupa de tiparirea manualelor scolare avertizau ca aceasta industrie este in pericol si risca sa ajunga in faliment din cauza preturilor mici oferite de Ministerul Educatiei, care nu tin cont de situatia reala din piata, cerand ajutorul ministerului in reglementarea situatiei.
 
Potrivit unei scrisori deschise adresate, in 28 iunie, Ministerului Educatiei de catre Uniunea Editorilor din Romania, Compania Nationala Imprimeriile Coresi si Uniunea Sindicatelor Tipografilor din Romania, tipografiile nu vor mai fi in masura sa tipareasca necesarul de manuale.
 
„Industria de carte scolara este in pericol. Editurile si tipografiile partenere in procesul de asigurare a cartii scolare sunt in situatia de a da faliment. In ultimii 100 de ani, principala activitate in perioada verii atat a editurilor, cat si a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor scolare. De trei ani, Ministerul Educatiei nu a mai fost in stare sa asigure toate manualele scolare necesare la inceputul anului scolar. Preturile foarte mici oferite de minister, care nu tin cont de situatia reala din piata, pun atat editurile cat si tipografiile in situatia de a-si inchide portile. Industria cartii scolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educatiei. Aceste comenzi vin cu intarziere si la preturi foarte mici (de exemplu, pretul mediu cu care ministerul plateste un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). In curand, tipografiile nu vor mai fi in masura sa tipareasca necesarul de manuale”, se arata in scrisoare.
 

Exit mobile version