A avut loc inca o intalnire a Grupului de lucru constituit in cadrul proiectului “ACCES PLUS – pentru o piata a muncii incluziva”.
Profesionisti provenind din organizații relevante din mediul privat si public s-au intalnit marti, la un restaurant botosanean, pentru a discuta probleme legate de incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile la nivelul localitatii Botosani, masurile luate si stadiul de implementare a acestora.
Intalnirea a fost organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, in calitate de beneficiar/partener, in cadrul proiectului amintit.
Reamintim ca in cadrul acestui proiects-au dezvoltat cinci Centre de Incluziune Sociala (CIS)-uri, inclusiv CIS Botosani, care functioneaza ca centre de consiliere si orientare a grupurilor vulnerabile, persoanelor supuse riscului de marginalizare si excluziune sociala.
Toate persoanelșe inscrise in grupul tinta al proiectului au beneficiat de servicii de consiliere, in urma carora s-au identificat anumite aptitudini, dupa care li s-au recomandat cursurile de formare profesionala.
Astfel, din Botosani, persoanele din grupul tinta urmeaza cursuri de lucrator in comert, agent curatenie, de frizer, manichiurist si pedichiurist, de zugrav, vopsitor, tapetar.
“Cel mai important obiectiv pentru perioada urmatoare este ca toate persoanele care urmeaza cursurile din cadrul CIS Botosani sa le finalizeze si sa obtina calificarea, astfel incat sa crestem sansele de incluziune sociala a persoanelor vulnerabile din grupul tinta. Grupul profesionistilor din organizatii private si publice, relevante pentru incluziunea sociala a persoanelor vulnerabile, este parte integranta din acest proces de incluziune“, sustine Valentin Colbu, coordonator proiect.
Acesta si-a exprimat speranta ca dupa incheierea proiectului sa continue colaborarea pentru sprijinirea personelor vulnerabile.
“Ne dorim ca acest centru de incluziune sociala sa functioneze si dupa incheierea proiectului“, a declarat Valentin Colbu.
La randul sau, Felicia Mihai, coordonator sesiuni de formare la locul de munca, a spus :
“Mesajul meu este tot de continuitate, si sper sa ne intalnim in aceeasi formula si dupa incheierea proiectului si sa continuam activitatile de sprijinire a persoanelor vulnerabile pentru incluziune sociala“.
Felicia Mihai a prezentatplanul local de masuri privind incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile (persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, tineri peste 18 ni care parasesc sistemul de protectie a copilului).
Lacramioara Radu, asistent coordonator proiect a vorbit apoi despre desfasurarea cursurilor de formare profesionala din cadrul proiectului ACCES PLUS.
Au urmat apoi discutii legate de diverse probleme care privesc grupurile de persoane expuse riscului de excluziune sociala.
Reamintim ca proiectul este implementat de Orasul Siret in calitate de Aplicant impreuna cu mai multe organizatii, in calitate de Parteneri Nationali: Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, din Suceava, Directia Generla e Asistenta si Protectie Sociala si Protectia Copilului Botosani, Asociatia pentru Participare Cetateneasca Fagaras, LTL Documentary SRL Alba Iulia si Die Querdenker Austria, alaturi de Confederation of EuropeanFirms, Employment Initiatives and Cooperatives (CEFEC) Belgia ca Parteneri Transnationali.
Intalnirea de marti a fost cea de-a treia din cadrul proiectului.