Departe de a da semne de stingere, conflictul de la Spitalul Judetean Mavromati e tot mai aprig, mai plin de hotararea asistentilor medicali de a nu ceda pana ce nu li se vor recunoaste drepturile.
In a treia zi de pichetare a Consiliului Judetean, asistentii medicali, vreo 30 la numar, au venit si cu pusculita la care facea referire in urma cu cateva zile presedintele CJ, Gheorghe Sorescu, atunci cand spunea ca institutia sub aripa careia se afla Spitalul Judetean „nu are o pusculita pe care sa le-o puna la dispozitie”.
Cel putin simbolic, problema pare sa mearga spre rezolvare. Protestatarii au venit sa-i dea lui Sorescu pusculita care ii lipsea pentru marirea salariilor asistentilor care au promovat examenul de grad principal si care, de aproape trei ani, se lupta sa le fie recunoscut noul nivel de pregatire profesionala.
„Nu are nicio legatura cu politica, ci doar cu niste drepturi ale angajatilor” au tinut sa precizeze liderii Sanitas despre actiunea lor sindicala.
„Se incearca sa se denatureze actiunea noastra. Noi avem o actiune sindicala, dumnealor vor sa ii dea o conotatie politica. Nici pe departe asa ceva. Noi niciodata nu am fost manati din spate de vreun partid. Noi ne cerem”, sustine Lia Temciuc, liderul judetean al Sanitas.
Reprezentantii asistentilor medicali prezenti luni dimineata in Piata Revolutiei la actiunea de pichetare a Palatului Administrativ, au mai tinut sa lamureasca un lucru: lista cu salariile afisate public pentru a induce in eroare botosanenii. Acolo unde salariile „sar in ochi” ca fiind in discordanta totala cu lefurile angajatilor din alte sectoare bugetare si mai ales ale angajatilor din sistemul privat, asistentii medicali au si explicatia. In primul rand, sunt sectii unde un asistent medical face munca a doi sau chiar trei asistenti. Asta pentru ca nu exista personal suficient.
„Domnul manager sa puna si organizarea sectiilor, sa vada oamenii care este necesarul de personal si cu ce numar de angajati se lucreaza in realitate. Langa salarii, il rugam pe manager sa puna la vedere si aceasta informatie : cati asistenti prevede normativul si cati sunt in realitate. O sa aveti o surpriza foarte mare. Suntem sub minim pe majoritatea sectiilor. Si, sa nu mai spunem ca normativul ia in calcul doar munca asistentului medical la patul pacientului. In realitate insa, pe langa aceasta munca, acum asistentul medical are de completat un munte de hartii”, a explicat Lenuta Pancu, vicepresedinte al Sanitas.
In plus, reprezentantii angajatilor au explicat si ca in ianuarie unii salariati au primit mai multi bani pentru ca li s-au adaugat niste drepturi mai vechi castigate in instanta.
Maine, vor fi din nou in fata Palatului Administrativ. Asa cum au promis, zi de zi, vor iesi in strada pana ce sefii spitalului si ai Consiliului Judetean se vor hotari sa-i cheme la masa discutiilor, de aceasta data pentru un plan de masuri cu termene clare, de acordare cat mai grabnica a drepturilor solicitate de asistenti.