Home Social Lupta pentru „DREPTUL ELEVILOR de a participa la LUAREA DECIZIILOR” in scoala!...

Lupta pentru „DREPTUL ELEVILOR de a participa la LUAREA DECIZIILOR” in scoala! Vezi CE SE PREGATESTE pe plan legislativ in acest sens

Consiliul National al Elevilor, Consiliul Tineretului din Romania, Alinata Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar si Federatia Sindicatelor din Educatie, „Spiru Haret” solicita Parlamentului Romaniei modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 81/2016, care limiteaza dreptul elevilor de a participa la luarea deciziilor, principiu enuntat de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.

Actuala forma a Ordonantei, aflata in dezbatere parlamentara prevede eliminarea dreptului de vot al reprezentantului major al elevilor in consiliul de administratie din invatamantul profesional si tehnic si eliminarea reprezentantului consiliului elevilor de la sedintele consiliului de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar.

La nici doi ani de la publicarea in data de 5 mai 2015 in Monitorul Oficial a Legii nr. 95/2015, ce prevede ca un loc cu drept de vot din cota rezervata parintilor va fi repartizat unui reprezentant al elevilor care a implinit 18 ani, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta ce contravine principiului respectarii dreptului la opinie al elevului ca beneficiar direct al sistemului de invatamant, enuntat de art. 3, lit. u) din Legea nr. 1/2011.

Consideram imperioasa implicarea elevilor in procesul decizional, in intreg invatamantul preuniversitar secundar superior si tertiar non-universitar, drept care punctam faptul ca Legea educatiei nationale nu distinge, din punctul de vedere al reprezentantului major al elevilor in consiliul de administratie, invatamantul profesional si tehnic.

In consecinta, deducem ca ar trebui ca toate consiliile de administatie ale unitatilor de invatamant unde exista elevi ce au implinit 18 ani sa aiba in componenta, ca membru cu drept de vot, un reprezentant major al elevilor.

Mai mult decat atat, obiectivul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 81/2016, asa cum se desprinde din preambul, vizeaza o consolidare a reglementarilor ce priveste invatamantul dual, iar in acest context este bine-cunoscut faptul ca programa este mult mai centrata la nivel decizional, astfel incat se impune consultarea elevilor in scopul identificarii necesitatilor si prioritatilor lor. Prin urmare, eliminarea reprezentantului elevilor din consiliile de administratie nu face decat sa pericliteze respectarea conceptului de centrare a invatamantului pe principalul beneficiar.

In schimb, militam pentru o reevaluare a ponderii partenerilor educationali prezenti in procesul decizional, printr-o distributie mai echitabila a membrilor cu drept de vot din consiliile de administratie, astfel incat elevul sa aiba un cuvant real de spus si sa participe efectiv la luarea deciziilor, fapt ce ar fi un pas inainte in vederea sustinerii unui sistem de educatie modern.

„Cerem Parlamentului Romaniei sa modifice actuala forma a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 81/2016 prin reacordarea dreptului de vot al elevului major in Consiliile de Administratie ale unitatilor de invatamant profesional si tehnic, asa cum este prevazut deja in Legea 95/2015. Intr-adevar, prezenta agentilor economici in forul de decizie al scolilor cu profil tehnic si profesional este importanta, insa haideti sa prioritizam interesele sistemului educational, in detrimentul intereselor financiare. Totodata, solicitam public sustinerea Guvernului Romaniei pe aceasta tema, considerand imperios sprijinul acestuia in solutionarea problemei legislative amintite.”

comunicat

Exit mobile version