MENCINICOPSCHI: Pateurile si „mezelurile” de post, nesanatoase!

Celebrul specialist in alimente mai spune ca multe din produsele de post sunt pline de chimicale.

Crenvursti vegetali, pateurile si salamul de soia sunt doldora de chimicale menite sa suplineasca lipsa materiei prime – carne, lapte si oua, si duc ideea de purificare a organismului in derizoriu.

Multe dintre ele contin chiar si ingrediente „de dulce”, sunt destul de scumpe si chiar au mai multe calorii decat produsele „originale”.

„Pateul si cascavalul de post contin foarte multe E-uri si grasimi hidrogenate, foarte daunatoare si plus de asta, au in compozitia lor albumina sau coloranti de origine animala”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru doctorulzilei.ro.

In categoria produselor nocive intra pateurile vegetale si „mezelurile”, din cauza continutului mare de „E-uri” sau alte sintetice menite sa faca produsul sa semene cat mai mult la gust, miros si culoare cu alimentul pe care il imita.

„Pateul din soia contine la fel de multi aditivi ca cel animal, poate chiar mai multi. La fel si salamul, si crenvurstii de post sau snitelul, care mai e si prajit. In niciun caz nu trebuie sa mancam zilnic astfel de produse”, recomanda prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sanatoasa este branza tofu. Pe locul urmator se afla laptele de soia, pe care il puteti consuma zilnic.

Medicii atrag atentia ca anumite produse sunt de post doar cu numele, pentru ca pe eticheta se regasesc ingrediente „de dulce”.

„Exista unele tipuri de cascaval din soia care contin cazeina (proteina din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, desi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, mai spune Gheorghe Mencinicopschi pentru doctorulzilei.ro.

Singura solutie ar fi eticheta sa fie bine studiata. Astfel, ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce sa caute intr-un produs de post.

E-urile nocive din produsele de post

Sfatul specialistilor in alimentatie este sa ocoliti produsele care contin polifosfati (E452), glutamat monosodic (E 621) si coloranti chimici de sinteza. Cel mai des intalniti sunt tartrazina (E102), galben de chinolina (E104) si carmin (E120). Acesta din urma este obtinut dintr-o insecta si, cu toate acestea, se regaseste in unele produse de post. Alte substante de care trebuie sa va feriti sunt conservantii-benzoati (E211, E212, E213) si de nitriti (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteina din lapte, substante de ingrosare – gume guar (E412), xantan (E415), gelan (E418), caruba (E410) si guma arabica sau acacia (E414), sulfati/sulfiti (E227, E228), BHA (E320) – foarte nociv pentru sanatate, caramel (E150) si EDTA (E385), care se foloseste in special in conserve si este unul din cei mai periculosi aditivi

Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei

Chiar daca tineti post, nu trebuie sa renuntati la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitati sa consumati cate o felie de paine la fiecare masa. Ea creste nivelul glicemiei, ceea ce va face sa va simtiti mai satui si mai energici.

Diferenta dintre diversele tipuri de paine se resimte la nivelul cantitatii de fibre, cea integrala fiind mai bogata la acest capitol.

La micul dejun puteti manca paine prajita cu fasole batuta, masline negre, zacusca sau salata de vinete, ceea ce va poate oferi suficienta energie pana la pranz.

La pranz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de rosii, masline si busuioc. Puteti apela si la ciorbele de legume sau de fasole.

Fasolea boabe, lintea, mazarea, cartofii sunt surse importante de proteine si fier, iar soia, smochinele si semintele de susan ofera aportul necesar de calciu.

Pentru cina, o varianta de meniu este salata orientala sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminte de dovleac, nuci, caju, pasta de masline, pasta de rosii uscate si doua felii de paine prajita.

Persoanele care sunt obisnuite sa manance foarte multa carne zilnic vor resimti mai adanc postul, vor avea stari de astenie, eventual modificari ale tensiunii arteriale. Cei antrenati, care tin postul miercuri si vineri, nu vor avea probleme.

„Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slabite, care sufera de boli cronice (TBC, cancer, afectiuni digestive) si gravidelor”, recomanda medicul Adamescu, conform doctorulzilei.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.