Noul CONTRACT colectiv de munca din invatamantul preuniversitar: principalele DREPTURI ale angajatilor din INVATAMANT

Noul Contract colectiv de munca din invatamantul preuniversitar aduce in atentie principalele drepturi de care beneficiaza angajatii din sistemul educational

Dupa ce a fost semnat de reprezentantii Ministerului Educatiei si ai angajatilor din sistemul educational, Contractul Colectiv de Munca din invatamantul preuniversitar a fost publicat de minister.

Iata principalele drepturi ale angajatilor din invatamantul preuniversitar, prevazute in acest contract:

– Cadrele didactice beneficiaza de un concediu de odihna de 62 de zile lucratoare.

– Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sumele compensatorii, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent – inclusiv cele care nu sunt incluse in salariul de baza – pentru perioada respectiva. Aceasta reprezinta media zilnica a drepturilor salariale mai sus mentionate, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu si se acorda salariatului cu cel putin 5 zile inainte de plecarea in concediul de odihna.

– Salariatii au dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite sau in alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului – 5 zile lucratoare;
b) nasterea unui copil – 5 zile lucratoare + 10 zile lucratoare daca a urmat un curs de puericultura (concediu paternal);
c) casatoria unui copil – 3 zile lucratoare;
d) decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, bunicilor, fratilor, surorilor, salariatului sau al altor persoane aflate in intretinere – 5 zile lucratoare;
e) schimbarea locului de munca cu schimbarea domiciliului/resedintei – 5 zile lucratoare;
f) decesul socrilor salariatului – 5 zile lucratoare;
g) schimbarea domiciliului – 3 zile lucratoare;
h) ingrijirea sanatatii copilului – 1 zi lucratoare (pentru familiile cu 1 copil sau 2 copii), respectiv 2 zile lucratoare (pentru familiile cu 3 sau mai multi copii).

– Personalul din invatamant beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, pentru personalul didactic si didactic auxiliar care are domiciliul sau resedinta in afara localitatii unde se afla sediul unitatii/institutiei prevazute in Anexa nr. 3;
b) o indemnizatie de instalare, in conditiile legii;

– Partile contractante convin ca personalul din invatamant sa beneficieze, in conditiile legii, de urmatoarele premii:
a) un premiu lunar din fondul de salarii, in conditiile legii, pe baza criteriilor stabilite de catre comisia paritara de la nivelul unitatii/institutiei prevazute in Anexa nr. 3, criterii elaborate avandu-se in vedere rezultatele in activitate, considerate ca valoroase pentru unitate/institutie; criteriile vor fi aduse la cunostinta salariatilor prin afisare la sediul unitatii/institutiei respective; fondul de premiere se utilizeaza lunar, sumele nefolosite putand fi utilizate in lunile urmatoare, in cadrul aceluiasi an calendaristic si in acelasi scop;

– Personalul din invatamant beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala in cabinetele medicale si psihologice scolare, precum si in policlinici si unitati spitalicesti stabilite prin protocol incheiat, cu consultarea federatiilor sindicale semnatare, intre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii, in termen de 60 de zile de la inregistrarea prezentului contract. Analizele medicale se vor realiza gratuit, in baza trimiterii medicului de familie, in policlinicile si unitatile spitalicesti mentionate in Protocol. Personalul din invatamant beneficiaza de completarea gratuita a dosarelor de sanatate de catre medicul de medicina muncii, sumele necesare fiind asigurate, in conditiile legii, de catre angajator.

– Personalului din invatamant care isi desfasoara activitatea in alta localitate decat localitatea de domiciliu/resedinta i se deconteaza cheltuielile de naveta la si de la locul de munca, de catre autoritatile administratiei publice locale, la solicitarea consiliului de administratie al unitatii/institutiei prevazute in Anexa nr. 3.
(2) in cazul in care nu exista mijloace de transport in comun pentru localitatile prevazute la alin. (1), transportul salariatilor se poate asigura cu microbuzele care realizeaza transportul elevilor, pe rutele de transport ale elevilor.
(3) Cadrele didactice de sprijin si itinerante care isi desfasoara activitatea la una sau mai multe unitati de invatamant sau la domiciliul/resedinta elevilor, indiferent de regimul de mediu, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport, in masura in care isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de domiciliu/resedinta.

– Personalul din invatamant beneficiaza de o compensatie de la bugetul asigurarilor sociale de 50% din valoarea cazarii, a mesei si a tratamentului, in bazele de odihna si tratament, precum si in alte spatii contractate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. In acest sens, Ministerul Educatiei Nationale va sprijini demersurile federatiilor sindicale semnatare ale prezentului contract, in vederea obtinerii unui numar cat mai mare de bilete de odihna si tratament pentru salariatii din invatamant, in perioada vacantelor scolare.

– Copiii intregului personal din invatamantul preuniversitar sau pensionat sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamantul superior, de plata taxelor percepute pentru eliberarea unor acte si documente scolare, precum si de plata sumelor ce sunt solicitate in vederea constituirii unor fonduri ale clasei/scolii. Beneficiaza de acest drept si copiii orfani de unul sau ambii parinti ce au activat in sistemul de invatamant.

– Salariatii beneficiaza de concedii pentru formare profesionala, conform art. 154 -158 din Codul muncii.

In cazul in care unitatea/institutia nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de 10 zile lucratoare sau de 80 de ore. In aceasta perioada salariatul va beneficia de o indemnizatie de concediu calculata ca si in cazul concediului de odihna.

– Prevederile contractelor individuale de munca vor fi puse in acord cu cele ale prezentului contract colectiv de munca in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acestuia, modificandu-se prin act aditional.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.