Home Social Padurile Romaniei, jefuite sistematic. Romani din tara si din diaspora ies in...

Padurile Romaniei, jefuite sistematic. Romani din tara si din diaspora ies in strada

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington si Londra, a dat de curand publicitatii inregistrari video cu camera ascunsa care demonstreaza ca firma austriaca Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masa lemnoasa din Romania, este dispusa sa achizitioneze lemn taiat ilegal.

Mai mult, promite bonusuri pentru depasirea cantitatii de masa lemnoasa livrata, chiar daca stie ca acest lucru este posibil doar incalcandu-se legea.
 
„In timpul filmarilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania. In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. In toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul. Mai mult decat atat, acestia au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn”, se arata intr-un comunicat emis de EIA.
 
„Romania se afla in mijlocul unui efort critic de a combate taierile ilegale ale padurilor sale de o frumusete si valoare unica. Aceasta lupta impotriva taierilor ilegale nu poate fi castigata daca o companie puternica precum Schweighofer cumpara cu buna stiinta si recompenseaza lemnul ilegal”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA.
 
Codul Silvic si interventia presedintelui
 
In cadrul filmuletului realizat de EIA, se face trimitere si la o scrisoare adresata de conducerea companiei austriece, in toamna trecuta, Guvernului Ponta, prin care ii solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat in acel moment in dezbatere in Parlament) a interdictiei pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie. Guvernul si Parlamentul nu au dat curs acestei solicitari, forma in care a fost adoptat Codul Silvic pastrand cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate insa de Adminstratia Prezidentiala in cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.
 

In acest context, a surprins neplacut faptul ca presedintele Klaus Iohannis a parut sa protejeze operatiunile indoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie in domeniul exportului de lemn taiat in Romania, noteaza “Deutsche Welle”.

 
Seful statului a negat categoric orice legatura cu firma austriaca: «Nu am absolut nicio legatura si nu pot sa va dau niciun detaliu. (…) Nici macar nu au incercat sa ajunga la mine, ca puteau sa incerce si sa-i refuz».
 
„Se fura ca-n codru”
 
Austriacul Gerald Schweighofer, numit si “regelui lemnului”, a ajuns in Romania in 2002 ca investitor strain, cu planul de a face afaceri cu lemn. A inceput cu o fabrica la Sebes si, in plin scandal international legat de practicile frauduloase, a deschis-o pe a cincea.
 
„In arcul Carpatilor se afla cea mai mare zona impadurita, compacta, din Europa Centrala. Aproximativ o treime din suprafata Romaniei – 6,6 milioane de hectare – e acoperita de padure, padure pe care romanii o vad zilnic „sangerand“ : un studiu al organizatiei Greenpeace arata ca dispar suprafete cat trei terenuri de fotbal de padure pe ora. Guvernul apreciaza ca se fura cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o data si jumatate cat piramida lui Keops. Defrisarea padurilor s-a accelerat dramatic intre 2000 si 2011, adica in perioada in care firmele austriece Egger, Kronospan si Schweighofer s-au instalat in Romania si in scurt timp au ocupat piata. Nicio firma insa nu crescut atat de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro castig brut in 2013, din care 96,5 milioane castig net. Cele cinci fabrici Schweighofer sunt cauza defrisarii. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpati ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, taiate si maruntite in aceste fabrici, ajung in Germania si Austria sub forma de peleti, parchet sau placi laminate”, noteaza prestigioasa revista Der Spiegel.
 
Romanii, asteptati in strada sa isi apere padurile
 
Mii de persoane sunt asteptate sambata, 9 mai, in strada, la o serie de proteste impotriva despaduririlor abuzive. Organizate pe Facebook, protestele se anunta a avea loc in 14 orase din Romania. La randul lor, romanii din diaspora vor manifesta, solidari cu cei de acasa, in mai multe capitale europene.
 
„Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989. Situatia este cu atat mai grava cu cat in Romania exista jumatate din suprafata totala de padure virgina din Uniunea Europeana, iar la nivelul clasei politice exista numai complicitate cu beneficiarii despaduririlor abuzive „, scriu organizatorii evenimentului.
 
La Viena, protestul va avea loc chiar in fata sediului firmei austriece Schweighofer.
 

Gazetaromaneasca.com

 

Exit mobile version