Seful Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit la acest subiect in cadrul Sfintei Liturghii. O propunere legislativa a fost formulata din partea Consiliului Cultelor.
Patriarhul Daniel a declarat ca ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, fiind stiinta cea mai profunda, a legaturii cu Dumnezeu.
„Inscrierea pentru ora de religie este un act de credinta, de marturisire publica a credintei, a iubirii noastre fata de Hristos si a dorintei noastre de a creste spiritual. Biserica a botezat copiii pe care parintii i-au nascut si i-au adus sa fie botezati. Daca Biserica a botezat copiii, inseamna ca are si datoria de a-i creste in credinta”, a spus Preafericitul Daniel.
Aceste a mai subliniat ca este nevoie si de o formare duhovniceasca si intelectuala a copiilor la scoala, „impreuna cu alti copii si in dialog cu alte cunostinte, cu alte discipline pe care le studiaza sau le invata copiii la scoala”.
Consiliul Consultativ al Cultelor vine cu o propunere
Patriarhul a dat citirii apelului Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, reunit sambata, potrivit caruia „fara cunostinte de religie nu poate fi inteleasa istoria si cultura Europei”, acesta fiind motivul pentru care, „aproape toate tarile europene”, religia se preda in cadrul sistemului de invatamant public.
„Ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare, intrucat propune modele viabile de bunatate, sfintenie si convietuire umana. Educatia religioasa contribuie la depasirea ignorantei religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranta”, se arata in apelul Consiliului.
Acelasi for propune Parlamentului sa ia in calcul o noua forma a articolului din Legea Educatiei privind inscrierea elevilor la ora de religie. Potrivit acesteia, inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de Religie se face „prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, prin aceasta formulare va fi respectata decizia Curtii Constitutionale si va fi facilitata si inscrierea pentru participarea elevilor la ora de religie.
„Participarea elevului la ora de Religie se face in urma exprimarii dorintei persoanei indreptatite legal, conform libertatii de constiinta; se tine cont de caracterul de disciplina aflata in trunchiul comun al orei de Religie; pentru parinti, se evita obstacolele birocratice si umilitoare, precum reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant; in plan administrativ, scolile nu mai trebuie sa gestioneze, anual sau pe cicluri de invatamant, aproape doua milioane de cereri de inscriere”, mai mentioneaza propunerea