Ca urmare a numeroaselor exemple aparute in mass-media referitoare la conditiile igienico-sanitare precare din unele unitati sanitare, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a elaborat o scrisoare pentru presedintii de Consilii Judetene, solicitandu-le ca impreuna, autoritati centrale si locale, sa vina in sprijinul unitatilor sanitare care se confrunta cu dificultati de organizare si asigurare a unor conditii optime de curatenie.
In opinia ministrului Eugen Nicolaescu, indiferent de situatia sistemul sanitar romanesc, in prezent, nesatisfacator atat pentru pacienti, cadre medicale, cat si pentru autoritati, un standard elementar de curatenie si igiena trebuie asigurat de catre toti managerii unitatilor sanitare, fapt care ar demonstra respect atat fata de profesionistii din sistem cat si fata de pacienti.
Ministrul Sanatatii a dispus inspectiei sanitare de stat realizarea unui control tematic in toate spitalele publice din Romania in perioada 1 martie-31 mai 2014, urmand ca rezultatele sa fie prezentate la sfarsitul lunii iunie.
Precizam ca aceste controale au ca scop impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corecta a prevederilor legilor sanitare si efectuarea unor activitati pentru care este nevoie in primul rand de respect pentru pacienti.
IATA scrisoarea ministrului Sanatatii catre presedintii Consiliilor Judetene:
Stimate domnule presedinte,
In acord cu necesitatea ca pacientii si cetatenii romani sa beneficieze de servicii medicale la standarde optime de calitate, este de datoria noastra, ca autoritati centrale si locale, sa luam toate masurile pentru asigurarea celor mai bune conditii de organizare si desfasurare a activitatii medicale in toate unitatile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora.
Un domeniu concret care trebuie avut permanent in atentie, de la care nu putem face nici cel mai mic rabat, este acela al mentinerii unei stari optime de curatenie, fara de care calitatea actului medical poate fi periclitata.
In acest context, Ministerul Sanatatii, in colaborare directa si permanenta cu reprezentantii autoritatilor locale, va declansa o ampla actiune prin care isi propune sa formeze atitudini clare si ferme pentru realizarea, mentinerea si intretinerea unei curatenii ireprosabile in toate componentele unitatilor sanitare.
Exemplele negative semnalate in ultima perioada in mass-media reprezinta un semnal deosebit de serios pentru noi, autoritati centrale si locale, drept pentru care nerespectarea regulilor de igiena trebuie combatuta si sanctionata cu exigenta, astfel incat actul medical sa poata fi desfasurat in cele mai bune conditii.
Impunerea aplicarii si respectarii regulilor si normelor de curatenie si dezinfectie in unitatile sanitare este obligatia conducerii unitatii sanitare. Controlul exigent si monitorizarea modului de respectare a acestora este obligatia noastra.
O actiune de anvergura va fi declansata incepand cu 01.03.2014 cu scopul ducerii la indeplinire a obiectivelor si actiunilor din cadrul programelor privind efectuarea curateniei, dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii in spitale, precum si pentru asigurarea, in cantitati suficiente, a materialelor si produselor destinate acestor activitati.
In acest scop, va propun si, totodata, va adresez rugamintea de sustine demersurile Ministerului Sanatatii prin asigurarea colaborarii dintre structura de specialitate a Consiliului Judetean si Directia de Sanatate Publica din judet.
Stimate domnule presedinte,
Avand convingerea ca eforturile noastre comune vor avea rezultatul scontat si ca ordinea si curatenia vor deveni prezente constante in institutiile sanitare, va asiguram de dorinta noastra permanenta de colaborare spre binele pacientilor.