Home Social PELERINAJ la Manastirea Nicula

PELERINAJ la Manastirea Nicula

Arhiepiscopia Clujului in colaborare cu Protopopiatul ortodox Gherla va organiza, miercuri, 14 august 2013, in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula colo-n deal”.

An de an, zeci de mii de credinciosi vin la Nicula, sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

„De sute de ani, la manastirile din Ardeal si in mod special la Manastirea Nicula unde este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, se face pelerinaj. Vin crestinii pe jos, canta si spun Maicii Domnului toate necazurile lor. Ne incadram si noi in aceasta randuiala a pelerinajului si miercuri vom pleca la ora 14:00 din Biserica Sfantul Nicolae din centrul orasului Gherla pe jos pana la Manastirea Nicula unde se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Vom pleca sobor de episcopi, de preoti si multi credinciosi cantandu-i Maicii Domnului si insufletindu-ne unii de la altii in aceasta devotiune legata de preacinstirea Maicii Domnului”, a declarat Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului pentru Radio Trinitas.

Programul slujbelor de la hramul Manastirii Nicula, judetul Cluj, au debutat luni, 12 august, cand de la ora 8.30 a fost citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos si apoi a fost oficiata slujba Ceasurilor III si VI, urmata de Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Marti, 13 august, de la ora 15.00 va fi oficiata Taina Sfantului Maslu, iar seara, de la ora 18.00, Ceasul IX, Vecernia si Acatistul Adormirii Maicii Domnului.

Miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18.00 va fi savarsita Vecernia cu Litie, urmata de scoaterea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului si purtarea ei in procesiune si oficierea slujbei Prohodului.

Joi, pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa va praznui Adormirea Maicii Domnului, hramul manastirii de la Nicula, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Credinciosii din Mitropolia Clujului sunt invitati si in acest an sa parcurga pe jos traseul de la Gherla la Manastirea Nicula.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, in colaborare cu Protopopiatul Ortodox Roman din Gherla va organiza miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula Colo-n deal”, aflat la a II-a editie.
 
Procesiunea este organizata cu ocazia hramului manastirii de la Nicula, unde an de an credinciosi din toata tara vin sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Pelerinajul va debuta la ora 14:00 de la Biserica „Sfantul Nicolae” din centrul municipiului Gherla, de unde se va porni in procesiune.
 
Pe parcursul traseului, asa cum este traditia, credinciosii impreuna cu preotii se vor ruga si vor intona pricesne si imne inchinate Maicii Domnului.

In acest an vor participa la pelerinaj, Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Preasfintitul Timotei, Episcop al Spaniei, si Preasfintitul Ignatie Muresanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei din Spania.

Despre Manastirea Nicula

Manastirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale romanesti. Prima atestare documentara dateaza din anul 1552 si este legata de prezenta unei biserici de lemn. In anul 1973 aceasta bisericuta a ars in intregime si a fost inlocuita cu o alta, tot de lemn, datand din secolul XVII, adusa din catunul Nasal – Fanate.

Pe langa manastire s-a dezvoltat si o scoala unde invatau copiii din satele dimprejur, indrumati de calugari.

Din anul 1699, manastirea de la Nicula a iesit din anonimat datorita Icoanei Maicii Domnului, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod. Aceasta icoana, potrivit marturiilor vremii, in anul 1681, a plans timp de 26 de zile. De atunci credinciosii obisnuiesc sa vina an de an in pelerinaj, pe jos, de hramul Manastirii, „Adormirea Maicii Domnului”, pe 15 august.

Manastirea Nicula a devenit prima scoala de pictura pe sticla din tara noastra. Traditia este pastrata si astazi de calugari, scrie ziarul Lumina.

Manastirea mai are o biserica veche din zid si o alta aflata in constructie.

Exit mobile version