Un sfert din romani au pietre la rinichi.
Litotritie este o procedura care foloseste undele de soc, si care este indicata pentru eliminarea calculilor renali sub doi centimetri.
Procedura se realizeaza sub anestezie, cu control ecografic si dureaza aproximativ 45 de minute. Undele de soc sparg calculii in fragmente mai mici, asemanatoare unor graunte de nisip, eliminate apoi prin urina in urmatoarele zile.
Inainte de a recurge la litotritie, este nevoie de administrarea unor medicamente impotriva durerii si de sedare, dupa care pacientul este pozitionat pe masa de litotritie in functie de localizarea calculului, astfel incat generatorul undelor de soc sa „tinteasca” piatra care urmeaza sa fie fragmentata.
Este nevoie de pana la 3.000 de impulsuri pentru a obtine spargerea calculului in fragmente mici. In acest timp, pacientul simte la locul in care aparatul vine in contact cu pielea, mici intepaturi.
Litotritia este, in general, bine tolerata de toti pacientii, insa exista riscul sa apara mici vanatai pe abdomen sau urina cu sange. In mod normal, aceste simptome ar trebui sa dispara dupa cateva zile.
Inainte de litotritie, sunt indicate analize medicale, printre care hemoleucograma, probe de coagulare, EKG, sumar de urina, urocultura si ecografie. Dupa doua saptamani, pacientul urmeaza sa revina la consult, pentru evaluare, cand i se indica alte analize, precum cele de urina, radiografie renala si ecografie.
In ziua precedenta litotritiei, pacientul trebuie sa consume alimente usoare si sa nu ia masa dupa ora 22.00, iar in ziua efectuarii interventiei, nu se va consuma nimic la micul-dejun. In cazul in care se urmeaza un tratament medicamentos, se iau pastilele in mod obisnuit, cu o cantitate mica de apa, iar cei care isi administreaza insulina, nu trebuie sa faca doza de dimineata.
Litotritia nu este recomandata persoanelor cu infectie urinara acuta, obstructii ale cailor urinare, chisturi sau alte tumori la rinichi, malformatii ale rinichilor, calculi de peste doi centimetri, boli cu risc de sangerare, pacemaker cardiac permanent, antecedente de tulburari ale ritmului inimii si celor cu tensiune peste 180/100 mmHg.
De asemenea, nu este indicata nici persoanelor obeze, la care nu se poate vizualiza la ecografie calculul, din cauza grosimii stratului adipos din jurul rinichilor. Gravidele nu trebuie sa efectueze litotritie, din cauza ca exista riscul de ranire a fatului.