Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a supus dezbaterii publice un proiect de Ordin al ministrului privind organizarea si functionarea de Societati Antreprenoriale Studentesti in sistemul de invatamant superior din Romania.
Din punctul de vedere al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), acest proiect este, insa, unul extrem de vag, doar preluand anumite formulari din Planul de Guvernare, nici macar adaptandu-le la rigorile unui act normativ, si nu contine suficiente detalii despre scopul acestor structuri sau cum acestea vor fi implementate in mod eficient, eliminand, totodata, organizatiile studentesti din randul potentialelor entitati care ar putea contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial in randul studentilor. In plus, modul si sursele de finantare ale acestor societati nu sunt detaliate, majoritatea prevederilor fiind practic preluate din Planul de Guvernare, fara a fi explicat sau precizat modul in care ele vor fi aplicate.
ANOSR a transmis Ministerului Educatiei Nationale un document cu o serie de considerente ale federatiei despre mediul antreprenorial studentesc. Astfel, consideram ca, in prezent, antreprenoriatul in randul studentilor din Romania este unul slab dezvoltat.
De asemenea, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a transmis Ministerului Educatiei Nationale si o serie de observatii privind acest proiect, cea mai importanta referindu-se la modul in care acestea vor functiona. Pentru a eficientiza structurile ce functioneaza intr-o universitate, in asa fel incat sa nu existe organisme cu o misiune asemanatoare si cu acelasi grup tinta, consideram ca aceste Societati Antreprenoriale Studentesti (SAS) propuse de Ministerul Educatiei Nationale ar trebui sa functioneze in cadrul Centrelor de Consiliere si Orientare in Cariera, beneficiind de sprijinul, interfata si liniile de finantare disponibile acestora, dat fiind faptul ca cea mai mare parte a misiunii acestor societati se suprapune cu cea a centrelor de consiliere si orientare in cariera care exista in fiecare universitate.
De asemenea, denumirea acestor entitati trebuie sa contina sintagma „pentru studenti”, intrucat forma lor de organizare nu permite utilizarea termenului studentesc, dat fiind faptul ca sunt implicate in conducerea lor si alti reprezentanti decat cei ai studentilor. In plus, consideram ca si organizatiile studentesti care au activitati similare acestor societati ar putea fi asimilate SAS, fara a fi nevoie de infiintarea unor noi structuri care sa dubleze aceleasi obiective. Alte observatii propuse de ANOSR sunt stabilirea unui scop clar al acestor societati sau clarificarea si dezvoltarea atributiilor acestora.