Reducerea consumului de sare v-ar putea face mai mult rau decat bine, avertizeaza cercetatorii britanici, potrivit carora lipsa sarii poate creste nivelul unor substante nocive pentru inima.
Desi multi specialisti considera ca o dieta bogata in sodiu poate provoca tensiune arteriala ridicata, cercetatori de la Universitatea din Copenhaga au venit cu o noua ipoteza, potrivit careia reducerea consumului de sare poate favoriza decesul unor pacienti cu probleme cardiace.
O evaluare a 67 de studii precedente ce au avut in vedere peste 40.000 de persoane a scos la iveala faptul ca un aport redus de sare la dieta zilnica a provocat o crestere 2,5 procente a nivelului colesterolului si o crestere de 7 la suta a nivelului de grasime corporala ce poate cauza cheaguri de sange. De asemenea, s-a constatat ca modificarea dietei a facut ca ficatul sa elibereze o cantitate mai mare de renina si de aldosteron, asociate cu o tensiune arteriala ridicata. O crestere a colesterolului ar spori riscul unui deces cardiovascular, a subliniat cercetatorul-sef, doctorul Niels Graudal, citat de Agerpres. El a recomandat ca, in loc ca oamenii sa reduca sarea, sa renunte la fumat, sa reduca consumul de bauturi alcoolice si sa slabeasca.