Integrarea sociala este mecanismul social prin intermediul caruia orice societate isi realizeaza echilibrul propriu.
Acest echilibru catre care tinde sistemul nu este static, ci dinamic profund contradictoriu. In acest cadru el determina structura acestuia.
Ceea ce ne intereseaza este integrarea micro-sociala a grupului mic, reprezentata de unitatea indivizilor aflati in relatii, in vederea realizarii unui scop.
De exemplu, familia reprezinta un astfel de grup si reflecta prin formele ei de manifestare structura de organizare a acesteia.
Constat tot mai numeroase cazuri de familii aflate in disolutie sau in interiorul caruia lipsesc cele mai elementare norme de convietuire morala. De cele mai multe ori se ajunge din pacate la divort cu consecinte paradoxale.
In acest context, termenii de integrare sociala au un continut fortat si greu de inscris in limitele unei prognoze optimiste.
Iata de pilda L.S. din Botosani, str. Luna nr. 12, mama a patru copii, divortata de curand de sot datorita violentelor repetate in familie si a consumului abuziv de alcool, sau B.V. din Botosani str. Prunilor nr. 82, mama a doi copii, victima a violentei domestice, cu actiune de divort, deci aflata cam in aceiasi situatie si exemple de acestea mai sunt destule.
Ma intreb ce valoare explicativa mai au termenii de integrare sociala amintiti in contextul acestor dezechilibre grave de comportament social existent. Pana unde poate sa mearga toleranta unor greseli care s-au acutizat luand forma acestor manifestari.
Sigur realitatea este asta, este destul de grea dar cred ca nu imposibil de solutionat. Comunicarea interumana este, cred, factorul care ar mai putea repara din tarele acestor familii aflate in disolutie si pe care le privesc cu indulgenta.
Solutii fericite in astfel de cazuri sunt rare si nici chiar cei mai optimisti dintre noi nu pot emite pretentii de ultima instanta. Dar cine stie? (psiholog Ioan Negru)