In acest weekend se trece la „ora de iarna”. Mai exact, in dimineata zilei de duminica, 27 octombrie, ceasurile vor fi date cu o ora inapoi. Ora 04:00 va deveni ora 03:00. Cu alte cuvinte, dormim mai mult cu o ora.
Dupa cum se stie, suntem, de doua ori pe an, in situatia de a schimba ora. In martie trecem la ora de vara, iar in ultima duminica din octombrie trecem la ora de iarna.
Ideea unor astfel de treceri la ora de vara sau cea de iarna vine tocmai din 1784, cand Benjamin Franklin a scris un eseu, „Economical Project”, in care a venit cu cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat.
Germanii au fost primii care au introdus ora de vara, in 1916. Au urmat Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Abia in 1966, SUA a introdus ora de vara in toate statele sale, precum si alte 70 de tari din lume.
In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 pana in 1940, ora de vara a fost introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica din octombrie, iar din 1941 pana in 1979 nu s-a mai folosit ora de vara. Reintroducerea s-a produs in 1979, iar pana in 1996, se trecea la ora de vara la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din marte pana in ultima duminica din octombrie.
Despre impactul schimbarii orei, profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune ca dupa ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ.
„Pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam mai devreme si sa ne trezim mai tarziu, fiind bulversati”, spune expertul.