Astazi este inca o sarbatoare pentru crestinatate. Este sarbatorit SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, milioane de romani serbandu-si astazi onomastica. De aceasta sarbatoare sunt legate si multe traditii si obiceiuri, credinte din strabuni despre care se spune ca, respectate, aduc in casa SPOR si SANATATE.
Sfantul Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului Iisus, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este praznuit de credinciosii ortodocsi în ziua de 7 ianuarie, a doua zi dupa Boboteaza. Totodata, Sfantul Ioan este ultimul profet de seama din Vechiul Testament, dar el face trecerea spre etapa Noului Testament.
Sfantul Ioan a predicat numai la raul Iordan si i-a indemnat la pocainţa si sa se boteze pentru iertarea pacatelor, pe cei care veneau pe malul raului.
TRADITII pentru SPOR si SANATATE
De ziua marelui praznic inchinat Soborului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul se pastreaza mai multe unele traditii:
– La biserica se sfintesc bucate si vin alb. Se aduc in biserica painici, colaci cu stafide si unsi cu miere, cozonaci, branza si oua, pentru a fi sfintite. De asemenea, se sfinteste vinul care se bea la masa. Se impart saracilor pachete cu .
– Nu se bea vin rosu in aceasta zi. Acest vin aminteste de martirajul Sfantului Prooroc Ioan.
– Pomeniri pentru rudele care au murit in conditii suspecte. In familiile in care au murit rude in conditii suspecte, se fac pomeniri la biserica. Se impart pachete cu bucate preferate de cei plecati in eternitate in mod neasteptat.
– O traditie respectata de-a lungul timpului „Cumetria femeilor”. La sarbatoarea traditionala numita „Cumetria femeilor” participa tinerele neveste. In multe zone din tara, acestea se intalnesc cu nevestele casatorite de mai multa vreme. Acestea le impartasesc tinerelor „surate” din experienta lor de familie, pentru a avea o casnicie fericita si prospera. Finalul intalnirii se incheie cu o petrecere la care participa purtatoarele numelui de Ioana; dar la petrecere nu se consuma bauturi alcoolice.
– Casa se stropeste cu Agheasma mare. Din aceasta zi, timp de trei zile, casa se stropeste cu aghesma mare, exceptand baia. Totodata, candela va arde in tot acest interval, pentru ca in acea familie sa se ia doar decizii intelepte, chibzuite si discutiile sa nu degenereze in tensiuni si in gesturi necugetate.
– In casele credinciosilor, sa domine veselia, altfel va urma un an cu certuri in familie si suparare.
– Traditia “Udatul ionilor”. In Transilvania si in Bucovina exista traditia numita „Udatul Ionilor”. In Bucovina, la poarta casei sarbatoritului se pune un brad frumos impodobit. In acelasi timp, sarbatoritul trebuie sa dea o petrecere cu lautari. In Transilvania, cei care poarta numele de Ion sunt purtati cu mare alai prin sat, pana la rau, unde sunt botezati, adica purificati, prin stropire cu apa.