Home Social SFANTUL PANTELIMON, DOCTOR FARA ARGINTI. Traditii, obiceiuri. De ce nu se lucreaza...

SFANTUL PANTELIMON, DOCTOR FARA ARGINTI. Traditii, obiceiuri. De ce nu se lucreaza la camp in aceasta zi

SFANTUL PANTELIMON, numit si doctor fara arginti, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 27 iulie. I se mai spune si Sfantul Ilie cel mic (sau cel schiop) sau Pintilie Calatorul. Se spune ca astazi nu e bine sa lucrezi, mai ales daca e vorba de munca la camp. De ce ?

Sf. Pantelimon se serbeaza pentru a linisti trasnetele, arsurile si caderile de grindina, dar si pentru sanatatea celor din familie, pentru protectie atunci cand pleci la drum lung.
 
Se spune ca in ziua de Sf. Pantelimon, cerbul iese din apa si aceasta incepe sa se raceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn ca vara se duce si lasa in locul ei iarna.  
 
In aceasta zi se mananca porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi in timpul iernii. 
 
In ziua de Sf. Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele sa nu fie viermanoase anul urmator.
 
De asemenea, se mai spune ca oamenii care lucreaza in ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnati sa se imbolnaveasca de boli grele, sa aiba parte de ceasuri negre si pagube in viata de familie.
 
Cine a fost Sf. Pantelimon
 
Sfantul Pantelimon s-a nascut in anul 284 d.Hr, in orasul Nicomidia. A trait in timpul imparatului Maximian (286-305). La nastere a primit numele de Pantoleon, un nume pagan care inseamna „cel in toate puternic ca un leu”. 
 
Dupa ce a primit Taina Botezului de la preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, „cel cu totul milostiv”.
 
Sf. Pantelimon si-a impartit mostenirea sa saracilor, a eliberat sclavii si s-a dedicat ingrijirii bolnavilor. 
 
Acestora, pentru a-i putea vindeca, le cerea sa creada in Mantuitorul Iisus Hristos, cel venit pe pamant pentru a ne vindeca de toate bolile sufletesti si trupesti.
 
Imparatul Maximian a dorit sa-l faca doctorul sau personal, dar i-a cerut intai sa renunte la crestinism. 
 
Sfantul a refuzat si atunci imparatul a poruncit sa-i taie capul. 
 
Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor, doctor fara de arginti Pantelimon, frate spiritual cu Sf. Ilie, este mijlocitor pe langa acesta pentru a fi mai indurator cu credinciosii care cad in pacatele lumesti. 
 
De aceea, Sf. Pantelimon se serbeaza pentru a linisti trasnetele, arsurile si caderile de grindina. 
 
Din ziua praznicului, vara se intalneste cu iarna: cerbul iese din apa si aceasta se raceste. Frunzele teiului se intorc pe dos, plangand plecarea verii si apropierea iernii. In amintirea lui, ortodocsii, greco-catolicii si romano-catolicii il praznuiesc in fiecare an, in ziua de 27 iulie.
 
De ce se praznuieste Sf. Pantelimon, doctorul fara de arginti
 
In aceasta zi, trebuie incetate muncile agricole. Este bine sa fie praznuit acest sfant pentru tamaduirea bolilor si pentru prevenirea frigurilor. 
 
Orbii si schiopii trebuie sa-l cinsteasca in acesta zi, pentru a le usura suferinta.
 
Pantelimon insoteste vara si o roaga sa revina in anul urmator tot atat de manoasa, ca in anul precedent.
 
Sfantul se praznuieste pentru a feri gospodariile de grindina si pentru a aduce noroc celor care calatoresc.
 
 In acelasi timp, Sf. Mucenic alunga paguba, teama si nelinistea din casele celor care-l cinstesc prin rugaciune, daruind saracilor poame, pepeni, dovlecei si porumb.
 
Numele pe care l-a primit la botez a fost pe deplin ilustrat de viata și activitatea Sfantului, care s-a daruit celor in suferinta, tamaduind deopotriva trupurile si sufletele, cu iscusinta medicului dar si cu puterea credintei.
 
Este unul dintre cei mai populari sfinti din calendarul crestin, invocat adeseori de catre cei aflati in suferinta, fiind grabnic vindecator.
 
O particica din sfintele sale moaste se afla si la Biserica Precupetii Noi din Bucuresti.
 

Exit mobile version