SFANTUL sarbatorit astazi, nascut in Dobrogea

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi pe Sfantul Ioan Casian, unul dintre cei mai mari initiatori ai vietii monahale din Occident. Putina lume stie ca Ioan Casian s-a nascut in Dobrogea.

In Biserica Ortodoxa, ziua de praznuire a Sfantului Ioan Casian este 29 februarie in anii bisecti. In ceilalti ani, praznuirea se face pe 28 februarie.
 
Sfantul Ioan Casian s-a nascut in jurul anului 360, in provincia romana Scythia Minor (Dobrogea de astazi). Satul natal era situat in partea apuseana a teritoriului care apartinea de cetatea Histria, cea mai veche colonie greceasca de pe tarmul Marii Negre.
 
Parcursul vietii sale este unul deosebit de interesant: calugarit la Betleem, a ucenicit 14 ani pe langa marii asceti ai pustiului egiptean, a fost hirotonit diacon de Sfantul Ioan Gura de Aur , iar ultimii ani ai vietii si i-a petrecut in Marsilia.
 
Prin lucrarile sale a oferit publicului galo-roman modelul rasaritean de viata calugareasca, castigand pentru totdeauna intaietatea duhovniceasca in Apus, prin incorporarea invataturii lui in regula benedictina.
 
Pe la varsta de 18 ani, insotit de sora sa mai mica si bunul sau prieten, Gherman, paraseste tinuturile natale pentru a merge in Palestina. Aici, toti trei vor imbratisa calea monahismului: sora lui Ioan la o manastire de maici, iar cei doi prieteni la o manastire de calugari de langa Betleem.
 
Remarcat de Sfantul Ioan Gura de Aur
 
Pe la anul 385, dupa ce Gherman va cere permisiunea egumenului manastirii, vor pleca amandoi in Egipt pentru a cunoaste viata monahilor de acolo. Vor trai printre calugarii din pustiul egiptean aproape 14 ani. In urma tulburarilor create de conflictul dintre arhiepiscopul Teofil al Alexandriei si monahii suspectati de influente origeniste, cei doi prieteni se vor refugia, in jurul anului 400, la Constantinopol.
 
In vremea aceea, arhiepiscop al Constantinopolului era Sfantul Ioan Gura de Aur care, remarcand viata frumoasa a celor doi si dorind sa-i aiba ca ajutor in preajma sa, i-a hirotonit: pe Gherman in preot, iar pe Ioan in diacon. Cei doi tineri au fost profund impresionati de figura marelui ierarh. Sfantul Ioan Casian se va declara legat pe toata viata de Biserica din Constantinopol si se va considera ucenicul si opera Sfantului Ioan Gura de Aur.
 
Dupa depunerea abuziva din scaun a Sfantului Ioan Gura de Aur, Gherman si Ioan Casian il vor insoti pe episcopul Paladie la Roma, pentru a-i inmana papei Ioncentiu I († 417) scrisoarea clerului si credinciosilor din Constantinopol in care erau descrise suferintele arhiepiscopului. La Roma, Casian va fi remarcat de Inocentiu I, care vorbeste despre el in doua epistole, si va lega prietenie cu viitorul papa, Leon cel Mare († 461).
 
In orasul Marsilia va infiinta doua manastiri: una de calugari, in partea de sud a Marsiliei, de cealalta parte a portului, care avea sa devina celebra abatie „Saint-Victor” (numita astfel dupa un martir din Marsilia din secolul III), si una de calugarite, in oras, cunoscuta sub numele de „Saint-Sauveur”.
 
In apropiere mai existau doua manastiri: episcopul Castor de Apta Iulia († 420) infiintase de curand pe cea de la Menerfes, iar episcopul Honorat de Arles († 429) conducea marea manastire de la Lerini. In Marsilia, Sfantul Ioan va ramane pana la moarte, petrecuta candva intre 430 si 440.
 
La solicitarea monahilor din Marsilia si din imprejurimi, Sfantul Ioan va scrie in aceasta perioada o serie de lucrari, menite sa ii indrume: „Asezamintele manastirilor de obste si despre vindecarea celor opt ganduri ale rautatii”, „Convorbiri cu parintii” si „Despre Intruparea Domnului, impotriva lui Nestorie”. Mai multe pe ziarullumina.ro.
 

1 COMENTARIU

  1. MULTUMESC PENTRU INFORMATIE…STIAM DE SF.IOAN CASIAN DAR NU AM STIUT CA I DOBROGEAN.INTERESANTA POVESTEA SFÂNTULUI.

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.