Tehnica rumenitului in tigaie presupune cativa pasi simpli, fiecare gandit pentru a desface complet aroma si pentru a asigura acea textura apetisanta, usor crocanta.
Exista mai multe moduri de a gati carnea. Iata ce noteaza bonappetit.com:
1. Rumenita
Carnea rumenita pe aragaz ii asigura o crusta plina de savoare, usor crocanta.
2. Intoarsa
Carnea intoarsa des, dupa ce prinde acea prima crusta care o va face sa nu se lipeasca de tigaie, se va rumeni uniform.
3. Fripta
Cratita se da la cuptor, unde se va gati uniform, la temperatura constanta, fara sa se arda.
4. Inabusita in unt
O tehnica extrem de simpla, ce asigura un gust desavarsit. Ai nevoie de o tigaie din teflon, unt si o lingura buna, cu coada lunga.
„Tigaia nu trebuie sa fie prea incinsa. Prajeste cotletul de porc treptat si intoarce-l des. Cand va capata o culoare aramie, vei trai o experienta culinara desavarsita”, spune chef Brian Leth.
Carnea inabusita in unt iti va schimba total tehnica de gatit. Untul scalda carnea in arome si ii incalzeste si cea mai fina crapatura, asigurand, astfel, o textura desavarsita. Cum se face?
1. Odata ce carnea s-a rumenit, adica a capatat acea crusta aramie (in cazul cotletelor de porc asta inseamna gatite aproape in intregime), adaugi untul taiat cubulete si ierburi aromatice, ceapa, usturoi…
2. Cand untul s-a topit si incepe sa faca spuma, apleci tigaia usor, astfel incat untul sa se stranga intr-o parte.
3. Folosind o lingura cu coada lunga, aduni untul si stropesti carnea. Treptat, untul se va inchide la culoare. Din acest moment, va incepe sa se arda si sa fumege, asa ca va trebui sa scoti carnea din tigaie.
Indiferent de carnea aleasa, uleiul trebuie sa fie incins. Cum granita intre incins si fierbinte este foarte sensibila, pentru a verifica uleiul poti folosi urmatoarea metoda: iei o bucatica de miez de paine si o pui in uleiul incins. Daca painea capata o culoare aurie, uniforma, uleiul este numai bun pentru prajit. Daca painea devine maronie, este prea fierbinte. Rezultatul? Carnea se va arde la suprafata, iar miezul va ramane crud.
Pe final, un truc ce va asigura acea textura usor crocanta la exterior: inainte de a pune carnea la prajit, presara deasupra putina faina.