SFORAITUL poate ucide!

Sindromul de apnee in somn (sforait) este o afectiune caracterizata prin pauze respiratorii de minimum 10 secunde, repetate si frecvente. Vestea buna este ca se poate trata.

Sforaitul poate fi periculos daca episoadele de apnee („lipsa respiratiei”) sunt lungi si frecvente. Boala apare adeseori dupa varsta de 30 de ani si este de trei ori mai frecventa la barbati. Aproximativ 70% din pacienti sunt obezi, obezitatea fiind – la ambele sexe – un factor de risc major pentru aparitia apneei in somn.

Ca si particularitate, se ia in considerare circumferinta cefei: mai mare de 43 de cm la barbati si 40 de cm la femei.

Consumul de alcool, administrarea anumitor medicamente, fumatul, rinita, sinuzita, polipii nazali, antecedentele familiale si hipotiroidismul contribuie la declansarea sindromului de apnee in somn.

Apneea poate fi cauzata si de astuparea cailor aeriene superioare prin relaxarea musculaturii gatului si limbii (apnee obstructiva) sau de intreruperea comenzii de respiratie de la nivelul sistemului nervos central, cand creierul „uita” sa comande plamanului sa respire (apnee centrala).

Sforaitul intens, somnolenta in timpul zilei, somnul neodihnitor noaptea si durerile de cap matinale sunt principalele simptome ale apneei. Infarctul, accidentele vasculare, tulburarile de memorie, scaderea performantelor intelectuale, aritmiile si insuficienta cardiaca sunt principalele complicatii ale apneei netratate.

Diagnosticarea se face prin explorare functionala pulmonara, inregistrarea somnului cu polisomnograful, consult ORL, cardiologic si depistarea bolilor de nutritie si endocrinologice.

Pneumologul poate recomanda folosirea unor aparate de presiune constant pozitiva, care mentin caile respiratorii deschise in timpul somnului cu ajutorul unei masti, de obicei nazale. Sunt obligatorii scaderea in greutate si tratamentul bolilor asociate.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.