Consiliul National al Elevilor considera masura propusa de Ministerul Finantelor, care prevede decontarea abonamentelor de transport ca fiind o masura dezavantajoasa pentru o parte dinte elevii navetisti.
Recent, Ministerul Finantelor a propus ca decontarea abonamentelor de transport sa se faca incepand cu suma de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km, iar pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare km. Aceasta masura dezavantajeaza o parte dinte elevii navetisti, carora, in unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.
Consiliul National al Elevilor mai precizeaza ca Guvernul Ponta nu a platit nici pana in acest moment suma necesara decontarii transportului elevilor in acest an scolar, de aceea, este posibil ca in noul an scolar, rata abandonului sa creasca.
„Consiliul National al Elevilor nu va fi pasiv si va lua toate masurile necesare pentru respectarea drepturilor si intereselor elevior. Problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational si nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul National al Elevilor solicita Guvernului Ponta respectarea Legii Educatiei, in privinta alocarii a minimum 6% din PIB pentru educatiei”, se arata in comunicatul CNE remis redactiei reporterul.ro.
In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, integrarea si formarea tinerilor pentru piata muncii, dar si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera.
Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic.
Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Datorita salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii.
„Propunerea ministerului de finante nu este o masura potrivita, avand in vedere ca o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abonamentului, ceea ce incurajeaza cresterea ratei abandonului scolar. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Cresterea finantarii pentru educatie reprezinta o masura adecvata conditiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre scoala”, a declarat Iulia-Flavia Miron, presedintele Consiliului National al Elevilor, pentru reporterul.ro.
Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.
Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev.
Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.