STUDENTII ROMANI din STRAINATATE, despre ”lucrurile bizare” care s-au intamplat in ZIUA VOTARII

Mii de studenti romani nu au reusit sa puna stampila de vot pe candidatul pe care il considera potrivit pentru a deveni presedintele Romaniei. Li s-a luat acest drept, ir acum ei vor sa stie cine sunt vinovatii si cine a dat niste dispozitii parca menite sa ingreuneze procesul de vot, duminica trecuta. ”Sunt niste lucruri bizare care s-au intamplat duminica”, sustine unul dintre reprezentantii acelor tineri.

Alexandru Urdas, reprezentantul Ligii Stundentilor Romani in Strainatate din Franta, observator la una din sectiile de votare din Paris, a declrat, pentru Gandul.info, ca studentii romani au stat ore la sir la coada la vot pentru ca nu au fost lasati sa completeze formularele pe proprie raspundere in afara sectiei de vot.

„Au fost momente in care toata lumea completa formularele in sectia de votare si nimeni nu vota. Noi am sunat mai multi la BEC si ne-au spus ca nu se schimba decizia de a completa in interior”, mai spune Alexandru Urdas, care arata ca formularele s-au putut completa afara in prima parte a zilei.

Contactat de Gandul, Biroul Electoral Central a spus ca nu stie de nicio circulara si ca toate deciziile privind procesul de votare se gasesc pe site-ul Biroului.

”Sunt niste lucruri bizare care s-au intamplat duminica. Prima data le-au dat voie alegatorilor sa completeze formularele pe proprie raspundere si in afara sectiilor, apoi de pe la orele 13-14 nu i-au mai lasat sa le scrie inainte. Apoi spre sfarsitul zilei au revenit si le-au dat voie. Dar nimeni n-a dat nicio explicatie pentru asta. Din estimarile noastre cel putin in Franta cam 1.000 de studenti n-au reusit sa  voteze, iar multi s-au razgandit cand au vazut cozile”, a declarat, pentru gandul.info, Sebastian Burduja,  fondatorul Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).

De asemenea, reprezentanti tinerilor romani care studiaza in strainatate spun ca li s-au pus piedici dreptului la vot si din cauza numarului mic de sectii de votare. Ei spun ca  numai in Franta sunt 4.000 de studenti, plus masteranzii si doctoranzii. In plus, sunt mult mai multi romani la munca, veniti dupa ce s-au ridicat restrictiile pe piata muncii. Iar ideea ca s-au suplimentat sectiile de votare trebuie verificata, spun studentii, pentru ca de exemplu la Paris au ramas la fel.  

”Suntem foarte indignati si tristi ca in Romania noastra se intampla astfel de lucruri. Cu toate acestea ramanem uniti si ne vom cere dreptul  de a vota si de a ni se respecta acest drept contitutional. Continuam campania „Cine voteaza conteaza” si ii indemnam  la vot pe cat mai multi”,  a declarat un alt student din strainatate.

Reprezentantii studentilor din strainatate solicita institutiilor abilitate sa ”faca de urgenta o evaluare obiectiva a cauzelor situatiilor create in intreaga lume” si ”cei responsabili sa fie trasi la raspundere”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.