Home Social Superstitii de ANUL NOU: ce sa faci si ce sa nu faci...

Superstitii de ANUL NOU: ce sa faci si ce sa nu faci in NOAPTEA de REVELION ca sa ai un AN cu NOROC

Vrei sa ai un an cu noroc ? Ei bine, foarte multi oameni, superstitiosi sau nu, imbratiseaza anumite obiceiuri care s-au nascut tocmai din credinta unora ca norocul poate fi atras in plasa noului an.

Sunt obiceiuri in intreaga lume, pentru noaptea de Revelion, care se spune ca ar avea darul sa aduca noroc. 
 
Astfel,  se crede ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi. Cica asta ar alunga ghinionul. Se mai spune ca e bine sa porti rosu in noaptea de Revelion, pentru ca in noul an sa fii iubit si sa ai motive de veselie, de bucurie.
 
Un alt obicei spune ca nu se plange in noaptea dintre ani si nici pe 1 ianuarie, ca sa nu ai parte in noul an de evenimente triste. 
 
Nu e bine nici sa te contrazici cu cineva sau sa ai discutii mai aprinse, pentru ca in astfel de situatii risti ca noul an sa-ti aduca multe stari tensionate. 
 
Daca in noaptea dintre ani spui povesti despre fantome sau morti, atragi ghinionul, mai spun obiceiurile din unele zone. 
 
Iar una dintre superstitiile in care cred multi oameni este aceea ca noul an trebuie sa te prinda cu mancare si bautura pe masa si cu bani in buzunar. Asta ca sa nu te atinga saracia in anul respectiv si sa ai parte de belsug in familie. 
 
Unii cred cu sfintenie ca daca in prima zi a anului dai cuiva un obiect sau ii imprumuti o bijuterie sau orice altceva, in anul urmator o sa ai multe pierderi materiale.
 
In unele zone ale tarii nici macar gunoiul nu se da afara din case in prima zi a anului, ca sa nu ai pierderi in acel an. 
 
Se mai spune ca daca speli vasele in prima zi a anului, vei pierde pe cineva drag. 
 
De asemenea, ca sa nu fii dator tot anul, este bine sa-ti platesti datoriile pana la cumpana dintre ani. 
 
In plus, se crede ca cei care mananca peste in noaptea de Revelion sau in prima zi a anului vor fi sprinteni si sanatosi tot anul in care au intrat.
 

Potrivit Mediafax, o practica pagana s-a mentinut pana astazi, modalitatea de punere in aplicare fiind insa diferita. Societatile arhaice credeau ca spiritele malefice se tem de zgomote puternice si de lumina si, de aceea, in noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari si faceau zgomot pentru ca in anul ce vine sa fie feriti de rele. In zilele noastre, focurile si tobele au fost inlocuite cu artificii, petarde si pocnitori care marcheaza trecerea intr-un nou an fara ghinioane. Si clopoteii sunati cu putere la miezul noptii alunga spiritele rele.

 

Pentru dragoste si prosperitate, pentru sanatate si veselie in anul ce vine, se spune ca este bine ca la miezul noptii sa dansati in aer liber, cel mai bine in jurul unui copac. 

 
Se mai spune ca fetele care vor sa se marite in urmatoarele 12 luni ar trebui ca prima data cand privesc pe fereastra in noul an sa vada un barbat. 
 

Exit mobile version