Home Social TRATAMENT cu jocul TETRIS! VEZI care este boala!

TRATAMENT cu jocul TETRIS! VEZI care este boala!

O echipa de cercetatori de la Universitatea McGill, Montreal, a pus la punct o tehnica originala cu rezultate promitatoare.

Cercetatori canadieni au reusit sa corecteze ambliopia la adulti punandu-i sa joace Tetris. Ambliopia este pierderea vederii la un ochi, efectuata intr-un fel de creier pentru a-l face sa lucreze pe cel mai performant, scrie passionsante.be, preluat de Agerpres.

Mijlocul de corectare la copii consta in acoperirea ochiului puternic pentru a-l solicita pe cel lenes, metoda care nu functioneaza la adulti. O echipa de cercetatori de la Universitatea McGill (Montreal) a pus la punct o tehnica originala cu rezultate promitatoare.

Ideea nu a fost de a forta ochiul slab, ci de a realiza o colaborare a celor doi ochi. Circa 20 de persoane suferind de ambliopie au fost puse sa joace Tetris, joc in care trebuie asamblate blocuri de diferite forme pe masura ce cad. Jocul se practica de obicei pe calculator sau consola, dar cercetatorii au recurs la vizio-casti.

Jumatate din participanti au jucat folosind ochiul lenes (cu celalalt acoperit – prezentare monoculara), iar cealalta, ambii ochi, unul vizualizand doar blocurile care cad, iar celalalt doar partea de jos. Dupa doua saptamani de exercitii, rezultatul a aratat o ameliorare spectaculoasa in grupul al doilea, in timp ce in primul imbunatatirea a fost modesta. Primul grup a beneficiat apoi de noua tehnica, cu aceleasi bune rezultate inregistrate de al doilea grup.

Efectul pozitiv se explica prin reinvatarea precisa impusa creierului, lucru care confirma impresionanta sa flexibilitate si capacitatea de reconfigurare. In curand vor incepe teste clinice la scara mai larga, care sa cuprinda si copii, incheie passionsante.be.

Ambliopia, numita si „ochiul lenes”, este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii. Ambliopia este o consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica. Copiii pot dezvolta ambliopie inca de la nastere, pana la varsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos. Este foarte greu de depistat aceasta boala tocmai pentru ca, prin actiunea creierului de a suprima imaginea deficitara, cei afectati de ambliopie vad bine cu ambii ochi deschisi. Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat sansele de tratare sunt mai crescute.

1 COMMENT

  1. Buna ziua,
    as dori sa vorbesc cu cineva despre articolul de mai sus, daca este posibil.
    Multumesc
    Iosif Peles

Comments are closed.

Exit mobile version