TUBERCULOZA pune pe jar autoritatile !

Dupa numeroasele semnale potrivit carora numarul romanilor cu tuberculoza care ajung in alte tari ale Uniunii Europene este tot mai mare, autoritatile romane s-au vazut in situatia de a trece la masuri care sa puna sub control mai riguros aceasta boala. Sub presiunea unor institutii internationale s-a ajuns, in sfarsit, si la alocarea unor sume mai mari pentru controlul tuberculozei.

Dupa intalnirile avute de oficialii romani cu Comisarul European pentru Sanatate si directorul regional OMS pentru Europa, s-au aprobat  o serie de masuri importante pentru imbunatatirea Programului National de Control al Tuberculozei, anunta ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Asta dupa ce organismele internationale din domeniul sanatatii au tras un semnal de alarma privind numarul mare de romani care ajung sa se imbolnaveasca de TBC.

In acest context, ministerul Sanatatii a majorat anul acesta bugetul alocat pentru derularea Programului National de Control al Tuberculozei cu peste 50%

“Tuberculoza reprezinta o prioritate de sanatate publica pentru Guvernul Romaniei. In urma intalnirilor pe care le-am avut cu Comisarul European pentru Sanatate si directorul regional OMS pentru Europa am aprobat  o serie de masuri importante pentru imbunatatirea Programului National de Control al Tuberculozei. Pana in prezent, ne-am atins cele 3 obiective importante: revitalizarea Comitetului de Coordonare Nationala, elaborarea Planului Strategic National de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020 si cresterea finantarii pentru acest program”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, dupa intalnirea cu reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cei ai Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca,pe pagina de web a Ministerului Sanatatii va fi postata in aceasta saptamana, in dezbatere publica, Hotararea de Guvern pentru aprobarea Planul Strategic National de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020

Proiectul de HG are ca scop reglementarea tuturor masurilor care sa asigure imbunatatirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnoticare, tratare și creșterea aderenței la tratament in conformitate cu recomandarile Organizației Mondiale a Sanatații.

Toate intervențiile incluse in Planul Național Strategic au cost-eficacitate demonstrata și au efecte favorabile pe termen mediu asupra starii de sanatate a populatiei și implicit asupra productivitatii individului, a cheltuielilor din sectorul de sanatate, dar si social.

Astfel, in urma implementarii interventiilor incluse in Planul Strategic National de control al TB, pana in anul 2020 se estimeaza ca vor fi atinse urmatoarele rezultate:

–    Scaderea incidentei globale a TB de la 78,58 la 100.000 de locuitori inregistrata in 2013 la 66,68 la 100.000 locuitori in 2020.
–    Scaderea numarului total de pacienti TB de la 16,711 cazuri notificate in 2013 la 13,060 cazuri TB notificate in 2020.
–    Creșterea ratei de succes la tratament pentru cazurile noi de la 84% in 2012 la 90% in 2020.  
–    Creșterea ratei de success la tratament pentru cazurile de tuberculoza multidrug rezistenta de la 25% in 2010 la 70% in 2020.
–    Scaderea mortalitatii prin TB de la 5,3 la 100.000 de locuitori in 2013 la 4,3 la 100.000 locuitori in 2020.Scaderea numarului de decese prin TB de la 1249 in 2012 la 842 in 2020.
 
Ministrul Sanatatii a explicat ca pentru implementarea masurilor prevazute in Planul National Strategic au fost identificate mai multe surse de finantare, in afara bugetului de stat cum ar fi mecanismul de finantare norvegian, Fondul Global, fonduri europene, Banca Mondiala

Unul dintre proiecte va fi implementat de Institutul National de Pneumologie Prof. Dr. Marius Nasta cu fonduri norvegiene si are ca obiectiv intarirea controlului tuberculozei in Romania cu accent pe tuberculoza multidrog-rezistenta și pe populatia saraca și vulnerabila

In cadrul acestui proiect 1000 de pacienti diagnosticati cu tuberculoza multirezistenta vor primi tratament medical complet in valoare de 5 398 630 Euro timp de 2 ani, Iar 10 000 de persoane vor fi testate pentru a preveni raspandirea TB și pentru a spori aderenta la tratament.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.