Home Social Un ARTIST ROMAN a incetat din viata

Un ARTIST ROMAN a incetat din viata

O viata intreaga a dat viata unor opere pe scena. A realizat creatii de neuitat in marile titluri din repertoriul de opera.

 
Tenorul Corneliu Fanateanu, fost director artistic al Operei Romane din Bucuresti, a murit la varsta de 81 de ani.
 
Corneliu Fanateanu a fost timp de mai multe decenii unul dintre artistii de baza ai scenei lirice romanesti.
 
Ceremonia religioasa va avea loc vineri, la ora 9.00, la Opera Romana din Cluj-Napoca, fiind urmata de inmormantarea la cimitirul Manastur, se arata pe site-ul institutiei.
 
Cu o frumoasa voce de tenor liric, care a evoluat apoi spre un spectru mai plin, a realizat creatii de neuitat in marile titluri din repertoriul de opera precum „Don Giovanni”, „Flautul fermecat”, „Faust”, „Don Carlo”, „Freischutz”, „La traviata”, „Rigoletto”, „Tosca”, „Evgheni Oneghin”, „Andrea Chenier” si foarte multe altele, pana la „Walkyria”, ultima sa premiera. 
 
Nu au lipsit din repertoriul sau operele romanesti si cateva operete, precum si lieduri si creatii vocal-simfonice, informeaza Opera Nationala Bucuresti (ONB).
 
Nascut pe 18 ianuarie 1933, intr-un sat din judetul Salaj, artistul a studiat la Conservatorul din Cluj si a debutat la Opera Romana din orasul de pe Somes la varsta de 21 de ani, in spectacolul „Cneazul Igor”.
 
S-a perfectionat si la Academia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, iar in anii tineretii a obtinut premii la importante concursuri internationale. Intre 1964 – 1988 a fost solist al Operei Romane din Bucuresti, fiind si director artistic al institutiei intre 1976 – 1982. A activat si in diplomatie, ca atasat cultural la Ambasada Romaniei din capitala Italiei.
 
A cantat mult pe scenele nationale, dar si in multe alte tari din Europa, Asia si Oceania si a efectuat inregistrari pentru radio si televiziune, dar si pentru casa de discuri Electrecord.
 
In anii de dupa pensionare s-a dedicat pedagogiei cantului, avand un mare numar de elevi, multi dintre ei ajunsi solisti de baza ai Operei Nationale Bucuresti.
 

Exit mobile version