Medicii recomanda ca sa nu fie consumat in mod excesiv, iar asocierea cu alcoolul este foarte daunatoare sanatatii.
Paracetamolul prezinta risc de afectare hepatica la asocierea cu alcoolul sau consumat in exces, avertizeaza Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).
ANM atrage atentia asupra importantei de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cat posibil, aparitia reactiilor adverse.
ANM precizeaza ca toate informatiile sunt deja cunoscute si incluse in prospectul tuturor medicamentelor pe baza de paracetamol, in Uniunea Europeana.
„Sunt informatii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doza maxima recomandata (pentru adulti, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat in prize egale), despre reactiile adverse posibile (eruptii, mancarime, scaderea numarului de trombocite, agranulocitoza cu faringita si febra- neasteptat, afectare hepatica, colica renala”, arata ANM.
Totodata, se mai atrage atentia ca, la doze mari si tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica.
Este, de asemenea, amintit riscul de afectarea hepatica la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul in cazul asocierii cu alte medicamente.
„Riscul toxicitatii paracetamolului poate fi crescut la pacientii aflati in tratament cu alte medicamente potential hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice. Anlicolinergicele si colestiramina intarzie absorbtia paracetamolului. Metoclopramida si domperidona cresc absorbtia paracetamolului. Tratamentul de lunga durata cu doze mari de paracetamol creste riscul hemoragie al anticoagulantelorcumarinice”, se arata intr-un prospect.
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente a recomandat ca medicii sa nu mai prescrie medicamente cu mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per tableta, invocand riscul de boli hepatice, a anuntat Reuters.
Paracetamolul este utilizat in mod curent, fara a necesita prescriptie, pentru calmarea durerilor si reducerea febrei.