Un sfert din ASISTENTELE MEDICALE sunt in situatia MUNCII FORTATE. Situatia poate genera TRAGEDII, ca cea de la Sibiu

Sfarsitul tragic al asistentei medicale de la Sibiu confirma datele furnizate de Solidaritatea Sanitara privind munca fortata in randul acestei profesii. Indiferenta autoritatilor face victime.

In conditiile in care studiul efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, la comanda Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute,  a aratat in mod clar ca impactul muncii fortate si neplatite (ce poate fi asimilata cu sclavia) in randul asistentelor medicale este situat la ingrijoratorul nivel de 23%. 
 
Daca adaugam frecventa supraincarcarii cu sarcini de serviciu a asistentelor medicale, indicata in repetate randuri in studiile anterioare comandate, efectuate si publicate pe aceasta tema, este evident ca tragedia asistentei medicale de la Sibiu confirma, intr-un mod nefericit, tabloul situatiei asistentelor medicale prezentat in concluziile cercetarilor. 
 
Fiind de notorietate faptul ca am solicitat Ministerului Sanatatii reglementarea situatiei orelor suplimentare a asistentelor medicale in cadrul modificarilor propuse la OMS nr. 870/2004, asa cum lesne se poate constata aici, este usor de identificat vinovatul pentru asemenea tragedii. 
 
Declaratiile publice privind preocuparea oficiala pentru resursele umane din Sanatate sunt in acest moment contrazise de realitate, refuzul respectarii angajamentelor asumate in mod public de Mi-nisterul Sanatatii fata de Federatia „Solidaritatea Sanitara” privind modificarea OMS nr. 870/2004 in sensul solicitat afectand deopotriva medicii si asistentele medicale.
 
Culpa este una comuna atat Ministerului Sanatatii cat si organismului profesional al asis-tentelor medicale, acesta din urma dovedindu-se incapabil sa reactioneze in mod adecvat la pro-blemele profesionale cu care se confrunta cei pe care-i reprezinta. 
 
Faptul ca aproape un sfert din asistentele medicale sunt in situatia muncii fortate este cauzat in egala masura de deficitul de per-sonal si de absenta preocuparilor pentru rezolvarea acestor probleme din partea celor care au obligatia legala de a veghea la respectarea conditiilor pentru buna desfasurare a activitatii profesionale.
 
Indiferenta autoritatilor amintite fata de soarta asistentelor medicale este dovedita si de lipsa lor de reactie la Petitia (http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/ ) semnata pana acum de pes-te 9.000 de asistente medicale. 
 
In conditiile in care fiecare asistenta medicala care semneaza peti-tia trimite cate un e-mail la toti parlamentarii care-o reprezinta, la Presedintii celor doua camere, la toate partidele politice parlamentare, la ministerele Sanatatii, Muncii si Educatie precum si la organismul profesional, tacerea celor petitionati este un indicator clar a lipsei de preocupare fata de asistentele medicale, ce conduce la astfel de tragedii.
 
comunicat, Solidaritatea Sanitara

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.