VECHIMEA in MUNCA se poate CUMPARA pentru PENSIE! Cum se procedeaza

Cetatenii pot sa plateasca retroactiv contributia la pensii, pentru perioade in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii, dar numai in limita a cinci ani. Asta prevede Legea 186/ 2016.

Poate sa plateasca retroactiv contributia la pensii orice persoana care inca nu a iesit la pensie si are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii (sistemul public sau un sistem neintegrat acestuia), in limita a 5 ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.

Pentru ce tipuri de pensii se va lua in calcul plata retroactiva a contributiei: perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt utilizate la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate.

Plata retroactiva a contributiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obtinerea acestor tipuri de pensii in sistemul public.

Cei interesati mai pot incheia contractele cu Casa de Pensii pana pe 27 aprilie 2017. Perioada a inceput pe 27 octombrie 2016. Asadar, e vorba de o fereastra de sase luni de zile. In aceeasi perioada trebuie facute platile retroactive. Din 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila.

Contractul se incheie cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate.

Plata retroactiva a contributiei la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, numai in limita a 5 ani. Concret, plata se face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu CJP si ultimii 5 ani anteriori acestei date.

O persoana poate plati retroactiv contributia daca a iesit la pensie?

Nu este posibil, persoanele pensionate nu pot face plati retroactive. Acestea nu pot incheia un contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii. Legea 186/2016 a fost adoptata pentru a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevazute de lege (si din acest motiv nu pot sa beneficieze de o categorie de pensie) sa isi poata completa stagiul.

Cei care mai au 2 ani pana la pensie pot plati contributia pentru acesti 2 ani, astfel incat sa iasa la pensie?

Nu, pentru ca plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Iesirea la pensie se poate face, conform Legii 263/2010, doar atunci cand sunt indeplinite conditiile cumulative pentru obtinerea unui tip de pensie.

Sunt perioade in care angajatorul nu mi-a platit contributia la pensii. Se pot face plati retroactive pentru ele?

Nu, pentru ca platile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare, in care persoana interesata nu trebuia sa fie, in baza legislatiei in vigoare, asigurata in sistemul public de pensii. Pentru salariati este obligatorie asigurarea in sistemul public de pensii.

Daca o persoana a depasit varsta de pensionare si inca mai lucreaza, poate sa plateasca retroactiv contributia?

Este posibil acest lucru, deoarece cel aflat in aceasta situatie nu este inca pensionar. Totusi, in acest caz, platile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea indeplinirii varstei standard de pensionare. De exemplu, o persoana care a atins varsta standard de pensionare in decembrie 2014 si inca lucreaza poate face plati pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2014.

Pot sa platesc retroactiv pentru a se reduce varsta de pensionare?

Nu, plata retroactiva a contributiei la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (a vechimii in munca). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obtine pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala si pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. Spre exemplu, un barbat nascut in noiembrie 1970, poate obtine pensia pentru limita de varsta in noiembrie 2035, insa numai daca are cel putin 15 ani de stagiu de cotizare (adica 15 ani munciti legal). Varsta standard de pensionare poate fi redusa, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite.

Cei care locuiesc in alta tara pot sa plateasca retroactiv contributia la pensii?

Da, pot face acest lucru; contractul de asigurare se poate incheia si de o persoana mandatata (desemnata prin procura speciala) de persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. Totodata, plata se poate face inclusiv prin virament, intr-un cont bancar indicat de CJP.

1 COMENTARIU

  1. se poate plati cotizatie pentru perioada de intrerupere pentru cresterea copilului pana la varsta de 7 ani din perioada 1986-2001 pentru a primi pensia fara penalizare?

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.