Home Social Veste buna pentru profesori!

Veste buna pentru profesori!

Primariile vor fi obligate sa introduca in bugetele locale sumele destinate decontarii cheltuielilor cu naveta profesorilor, iar scolile – sa plateasca.

Profesorii vor putea face naveta si cu microbuzele scolare, gratuit, insa numai daca nu afecteaza transportul elevilor.
 
Prevederile fac parte dintr-un proiect de Hotarare de Guvern, publicat de Ministerul Educatiei. 65.000 de cadre didactice fac zilnic naveta scoala-casa, iar faptul ca decontarea nu se face in mod unitar, in prezent, a dus la existenta a numeroase cazuri de refuz al decontarii, sustine Ministerul in nota de fundamentare.
 
Ministerul Educatiei a publicat un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat.
 
Proiectul de HG prevede ca „autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde este situata unitatea de invatamant la care au postul.”
 
„Sumele destinate navetei cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar sunt prevazute in bugetul local al autoritatii administratiei publice locale, in a carei raza administrativ-teritoriala este situata unitatea de invatamant preuniversitar de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si din veniturile proprii ale bugetelor locale”, precizeaza proiectul.
 

Ministerul stabileste ca profesorii navetisti se pot deplasa si cu microbuzele scolilor – dar numai daca nu afecteaza transportul elevilor – sau cu autovehiculele primariei destinate transportului de persoane. In aceste situatii, transportul „se efectueaza gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a consiliului local, precum si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant”.

 
Consiliul de administratie al scolii este responsabil cu verificarea legalitatii solicitarilor de decontare, aproba lunar cererile profesorilor navetisti si fundamenteaza necesarul de finantare individual si pe total unitate de invatamant. Necesarul de finantat se transmite de catre directorul scolii, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de 5 zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, se arata in cadrul proiectului.
 
„Compartimentul de specialitate din subordinea primarului sau a presedintelui consiliului judetean, dupa caz, centralizeaza, analizeaza si propune lunar necesarul de finantare pentru a asigura naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din unitatile de invatamant, astfel incat sa fie asigurate sumele necesare in vederea decontarii navetei. Primarul sau presedintele consiliului judetean, dupa caz, inainteaza un proiect de hotarare autoritatii deliberative, insotit de un referat de specialitate in care se fundamenteaza sumele necesare decontarii navetei” – potrivit proiectului de HG.
 
Ministerul precizeaza ca „decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport, auto si naval pentru cadrele didactice si pentru personalul didactic auxiliar, se asigura la valoarea acestora”.
 
„Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport feroviar se face la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport alternativ CFR, se face la valoarea acestora, dar nu mai mult decat tariful CFR, corespunzator trenului clasa a ll-a”, stabileste Ministerul Educatiei.
 

Proiectul prevede ca se accepta la decontare si biletele emise zilnic de operatorii de transport, dar numai daca pe acea ruta nu se emit abonamente, daca profesorul foloseste mai multe mijloace de transport in comun sau cand are norma/postul in mai multe scoli din localitati diferite.

 
Distanta pentru care se face decontarea este distanta dintre localitatea de domiciliu/resedinta profesorului si localitatea in care se afla scoala. 
 
Proiectul de Hotarare de Guvern interzice incheierea de contracte intre scoala si operatorul de transport, precum si efectuarea platii direct de catre scoala catre operator.
 
Profesorii pot alege sa faca naveta cu masina personala si in situatia in care exista transport in comun, insa in acest caz decontarea se face „la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare”.
 
Pe de alta parte, nu li se poate deconta naveta cu masina personala, daca scoala sau primaria le asigura transport gratuit.  
 
Scolile sunt obligate sa plateasca abonamentele si contravaloarea transportului cu masina, in luna urmatoare celei pentru care au fost prezentate documentele justificative. 
 
Controlul modului in care scolile deconteaza naveta este realizat la dispozitia primarului sau a presedintelui de consiliu judetean, de personal din subordine.
 
„Decontarea navetei se realizeaza proportional cu perioada de activitate din cadrul unei luni calendaristice, pe baza pontajului lunar”, stipuleaza proiectul de HG. De asemenea, decontarea navetei nu se realizeaza pentru perioada concediilor de odihna sau a suspendarii contractelor individuale de munca.
 
Nota de fundamentare
 
In prezent, aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul profesorilor si al personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care isi desfasoara activitatea, spune Ministerul Educatiei. Nota de fundamentare precizeaza ca cea mai mare pondere din randul cadrelor didactice ce efectueaza zilnic naveta se inregistreaza la scolile din mediul rural. 
 
„In prezent, decontarea navetei nu se face in mod unitar, iar pe de alta parte sunt numeroase sesizari primite de la de la cadrele didactice, ce intra in aceasta categorie, cu privire la refuzul decontarii contravalorii abonamentelor ori a sumelor cheltuite cu efectuarea navetei, de catre unitatile de invatamant ce face necesara impunerea cuprinderii in bugetul local a sumelor cu aceasta destinatie”, sustine Ministerul Educatiei.
 
Sursa: HotNews.ro
 

Exit mobile version