Viroze respiratorii, din „belsug”. Sunt pline cu bolnavi salile de asteptare de la cabinetele medicilor de familie. Multe viroze respiratorii aparute in ultimele zile, de cand temperaturile de iarna ne-au aratat ca pot reveni in forta chiar si in plina primavara, aglomereaza cabinetele medicilor de familie.
Desi nu mai este sezonul propice pentru viroze respiratorii, iar medicii nu mai monitorizeaza aceaste afectiuni pentru a le raporta la Ministerul Sanatatii, totusi bolile care ne supara cu dureri in gat, cu febra si dureri de cap, cu tuse si nas infundat s-au inmultit si tind sa afecteze mai ales copiii si persoanele varstnice, la care pot aparea si complicatii, laringite si chiar pneumonii. De altfel, si farmacistii sustin ca in ultimele zile sunt la mare cautare medicamentele impotriva racelii, a virozelor, in general antiinflamatoare si pentru atenuarea simptomelor suparatoare ale acestor afectiuni.
Pentru astfel de episoade de schimbare brusca a temperaturii, medicii ne recomanda sa avem mare grija la cum ne imbracam si pana la ce temperaturi incalzim casa.
Modul in care ne imbracam este foarte important. Desi avem tendinta de a ne infofoli, nu este tocmai bine, spun medicii. Nu purtati haine stramte sau supraelastice pentru ca veti transpira si va va fi si mai frig. Daca oscilatia de temperatura este foarte mare ar fi bine sa nu stati foarte mult afara dimineata cand este foarte frig si mai ales sa nu consumati cafea sau ceai in aer liber. Este un sfat care li se potriveste mai ales fumatorilor deoarece aerul rece inhalat rapid poate duce la inflamarea cailor respiratorii. De asemenea, in case nu trebuie facut atat de cald incat sa se ajunga la 25 de grade iar apoi, cand iesim la afara 10 grade, sa asiguram terenul propice imbolnavirii. Temperatura din casa nu trebuie sa fie mai mare de 21 de grade.