Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – TRADITII

Miercuri si joi, romanii praznuiesc Sf. Mare Mucenic Dimitrie si Sf. Dimitrie cel Nou, doua sarbatori foarte importante pentru crestinii ortodocsi.

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sf. Gheorghe „alunga” iarna si renaste natura, Sf. Dimitrie desfrunzeste codrul si usuca plantele.

In ziua de Sf. Dumitru caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si faca simtita prezenta.

In ajunul sarbatorii de Sf. Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sanatate tot anul. Focul alunga fiarele si incalzeste mortii, iar dupa ce focul este stins, oamenii arunca un taciune in gradina pentru a aduce rod anul viitor.

Sf. Dimitrie este considerat patronul ciobanilor. De Sf. Dumitru ciobanii prezic cum va fi iarna: asaza un cojoc in mijlocul oilor si daca pe el se asaza oaia neagra, iarna va fi blanda, iar daca se va culca oaia alba, va fi iarna aspra.

In alte zone se spune ca daca de Sf. Dimitrie va fi frig, iarna va fi buna, iar daca vremea va fi buna, toamna va fi lunga si frumoasa. Se mai zice ca daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.

In ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptana, iar femeile fac pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.