Home Social Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – TRADITII

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – TRADITII

Miercuri si joi, romanii praznuiesc Sf. Mare Mucenic Dimitrie si Sf. Dimitrie cel Nou, doua sarbatori foarte importante pentru crestinii ortodocsi.

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sf. Gheorghe „alunga” iarna si renaste natura, Sf. Dimitrie desfrunzeste codrul si usuca plantele.

In ziua de Sf. Dumitru caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si faca simtita prezenta.

In ajunul sarbatorii de Sf. Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sanatate tot anul. Focul alunga fiarele si incalzeste mortii, iar dupa ce focul este stins, oamenii arunca un taciune in gradina pentru a aduce rod anul viitor.

Sf. Dimitrie este considerat patronul ciobanilor. De Sf. Dumitru ciobanii prezic cum va fi iarna: asaza un cojoc in mijlocul oilor si daca pe el se asaza oaia neagra, iarna va fi blanda, iar daca se va culca oaia alba, va fi iarna aspra.

In alte zone se spune ca daca de Sf. Dimitrie va fi frig, iarna va fi buna, iar daca vremea va fi buna, toamna va fi lunga si frumoasa. Se mai zice ca daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.

In ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptana, iar femeile fac pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza.

Exit mobile version