Primul beneficiar al bursei „Trei săptămâni în Canada” s-a întors pe meleagurile românești și consideră că recompensa oferită de botoșăneanul Vania Atudorei pentru performanțele școlare ale Laurianului este cadoul perfect pentru vacanța de dinaintea începerii facultății.
Este vorba despre Vlad Batalan, cel care s-a aventurat în acest an în a onora invitația profesorului caree a înfrățit Botoșanii cu Lavalul, petrecând trei săptămâni în zone îndepărtate dar de o frumusețe și o dezvoltare deosebite.
Bursa a fost anunțată de Vania Atudorei la finalul anului școlar trecut, lansând o competiție pentru desemnarea tânărului laurian olimpic ce să-și petreacă o parte din vacanță în Canada. Bătălia a fost acerbă, principalul favorit fiind Tudor Cardaș, cel mai tritrat dintre laurienii din această perioadă. Vlad a câștigat, însă, date fiind rezultatele obținute de-a lungul anilor de liceu, ajutat fiind și de vârsta împlinită a majoratului.
Așa s-a întâmplat că Vlad Batalan a făcut practică de toamnă în orașul Laval, la compania farmaceutică Quantipharm, ocazie cu care el a vizitat și orașele Québec, oraș de patrimoniu mondial UNESCO, singurul fortificat din America de Nord, dar și orașul Otawa, capitala federală a Canadei. În plus, el a fost invitat la Colegiul de învățământ superior Montmorency din Laval, care numără peste 7.000 de studenți, pentru a face lucrări practice de electronică și electrotehnică, dar și într-o companie canadiană de informatică.
„Bursa lansată de Vania Atudorei vine practic din partea Asociației Române din Laval, al cărui președinte este domnia sa și ne onorează foarte mult. Elevii ce vor beneficia de aceste experiențe vor putea avea, clar, alte așteptări în privința modului în care își vor planifica și realiza cariera profesională, etapă cu etapă. Îi mulțumesc domnului Atudorei și pe această cale”, a spus Mihaela Prăjinariu, directorul Colegiului Național „August Treboniu Laurian”.
Asociația Română din Laval s-a angajat să aducă în fiecare vară în Canada absolvenți ai Laurianului pentru a face practică în diferite domenii de specialitate: Biologie, Microbiologie, Chimie, Arhitectură, Jurnalistică, etc., concretizând astfel înfrățirea dintre cele două orașe. Anul trecut, tot datorita ARL, Iulian Talanca, un alt student absolvent de Laurian, actualmente student la Arhitectură în Cluj, a făcut practică la Montreal, la celebrul arhitect de notorietate mondială Dan Hanganu.
„Aceste schimburi sunt unice deoarece Lavalul și Botoșanii sunt singurele orașe înfrățite din România și Canada care îi aduc aici în fiecare an pe tinerii „Ambasadori” din Botoșani, grație colaborării și receptivității liceelor din Botoșani, a domnului primar Cătălin Mugurel Flutur și a doamnei Ortansa Albu, șefa relațiilor internaționale a Primăriei Municipiului Botoșani”, este un fragment dintr-o scrisoare transmisă de cetățeanul de onoare Vania Atudorei.
Fotografiile sunt descărcate în mare parte de pe pagina de facebook a proaspătului student al Facultății de Automatizări și Calculatoare din Iași, într-una dintre acestea tânărul apărând alături de inginerul chimist Carmen Nechifor, președintele Companiei farmaceutice Quantipharm din Laval, unul dintre românii din Canada care s-au oferit să îndrume elevii și studenții botoșăneni în tainele științei.