Aducerea acasă a unui nou animal de companie este o experiență interesantă. Dar poate fi, de asemenea, o provocare dacă aveți deja un alt animal de companie în casă, cum ar fi o pisică.
A face ca pisica și câinele să se înțeleagă poate părea o sarcină descurajantă, dar cu răbdare și cu tehnicile potrivite, vă puteți asigura că pisica și câinele dvs. vor deveni cei mai buni prieteni! Acest articol vă va oferi informații despre cum să le acordați atenție amândurora, să integrați treptat câinele în teritoriul pisicii și să oferiți jucării și hrană specifică pentru amândoi.
Acordați atenție ambelor animale de companie
Pentru ca pisicile să se simtă bine cu câinii este nevoie de răbdare și înțelegere. Atunci când faceți cunoștință noului cățeluș cu felina existentă, este important să arătați că există suficientă dragoste pentru amândoi în casa dumneavoastră, acordându-le fiecăruia dintre ei cantități egale de atenție. În această perioadă, este important să păstrați interacțiunile dintre pisică și cățeluș limitate în timp ce fac cunoștință pentru prima dată – nu le forțați să se întâlnească și nu le lăsați singure până când nu se simt bine în prezența celuilalt. În plus, acordați o atenție deosebită modului în care se comportă pisica dumneavoastră în aceste momente de început – dacă devine anxioasă sau agresivă în orice moment al prezentării, separați imediat cele două animale până când se calmează, înainte de a continua cu prezentările la un moment ulterior, când sunt mai relaxați unul în preajma celuilalt.
Integrați treptat câinele în teritoriul pisicii
La fel ca oamenii, pisicile au nevoie de propriul spațiu – așa că este important să ajutați la crearea unor limite pentru ele în casa dumneavoastră, astfel încât animalele de companie să știe ce zone sunt destinate fiecăruia în parte. Pentru a face acest lucru în mod eficient, începeți prin a permite doar interacțiuni supravegheate între pisică și cățel până când cei doi se obișnuiesc să fie unul în preajma celuilalt fără să se simtă amenințați sau speriați. Pe măsură ce trece timpul și încrederea este stabilită de ambele părți (ceea ce înseamnă că interacțiunile plăcute au loc în mod regulat), introduceți mai multă libertate, permițând scurte perioade în care cățelușul are libertate de mișcare în zona pisicuței, în special dacă pisicuța nu dă semne de teamă sau agresivitate față de cățeluș în timpul acestor întâlniri. Cu toate acestea, nu-i lăsați niciodată nesupravegheați până când nu sunteți absolut siguri că toate tensiunile s-au disipat complet – acest lucru ar putea dura săptămâni sau chiar luni, în funcție de cât de repede se leagă prietenia între ei! În plus, asigurați o mulțime de ascunzători în toată casa (cum ar fi rafturile înalte) unde pisicuța poate scăpa de cățeluș atunci când este necesar. Acest lucru va permite ambelor animale să se simtă în siguranță în mediul lor, ceea ce ar trebui să ducă la interacțiuni mult mai ușoare în general!
Oferiți jucării și hrană specifică pentru amândoi
Atunci când introduceți animale de companie care nu au mai trăit împreună înainte, este esențial ca proprietarii să ofere o mulțime de opțiuni de divertisment încă din prima zi – inclusiv jucării special concepute pentru a ține pisicile ocupate în timp ce cățeii explorează casa (și viceversa). Furnizarea de gustări special concepute pentru ambele animale este, de asemenea, recomandată – acest lucru ajută la stabilirea unor asocieri pozitive între pisici/câini în timpul întâlnirilor inițiale, deoarece gustările vin adesea cu un comportament pozitiv! Dacă deja știți care este hrana preferată a pisicii, cea mai bună hrană uscată pentru câini de aici îi va asigura cățelului o nutriție adecvată și arome care îi sunt pe plac. Tot de la hornbach.ro poate fi achiziționată și hrana pisicii. În cele din urmă, nu uitați de nevoia de mai multă mișcare a câinilor – plimbările regulate împreună afară ar trebui să facă parte din rutina zilnică atunci când este posibil!
Cu puțină răbdare și înțelegere, proprietarii de câini pot introduce cu succes noul lor companion canin în casele deja „stăpânite” de pisici – rezultând astfel relații fericite între prietenii blănoși! Asigurându-se că ambele animale de companie primesc suficientă atenție individualizată încă din prima zi (împreună cu furnizarea de jucării/alimente specifice adaptate fiecărei specii), proprietarii pot contribui la încurajarea unor legături puternice între cele două animale, ducând în cele din urmă la o viață mai fericită pentru toți cei implicați!
Sursa foto: Unsplash.com