RISCURI nebanuite pentru cei ce ADORM noaptea TARZIU

Te culci tarziu noaptea, dormi mai putin de sase ore pe noapte ? Nici nu-ti imaginezi ce rau ii faci organismului tau, ce mult iti afecteaza asta sanatatea. Iata cateva riscuri la care te expui:

Boli cardiovasculare

Somnul insuficient este dovedit ca te expune la riscuri de imbolnavire. Reducerea cantitatii totale de somn este asociata atat unei cresteri a numarului de evenimente cardiovasculare cat si afectiunilor cardiovasculare. In cadrul unui studiu amplu, Nurses’ Health Study, cercetatorii au descoperit dovezi ce atesta existenta unui risc mai mare de probleme coronariene in randul femeilor care dorm mai putin de 7 ore pe noapte in comparatie cu femeile care dormeau, in medie, opt ore pe noapte. Un alt studiu a aratat ca persoanele care dormeau in medie 5 ore pe noapte prezentau un risc de 2-3 ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. Rezultate similare au fost observate in cercetarile asupra persoanelor care lucreaza in ture, ce au parte de dereglari ale ritmului circadian. Desi cercetatorii sunt siguri de existenta unei legaturi intre somnul prea scurt si riscul cardiovascular, acestia nu au identificat cauza acestui eveniment, scrie descopera.ro.

Afecteaza sistemul imunitar

Impactul somnului insuficient asupra sistemului imunitar este destul de mare. Sistemul imunitar este practic dezarmat pe masura ce timpul dedicat somnului se reduce, iar asta se repeta nopti la rand.

Cancer

Intr-un studiu efectuat pe 23.995 de femei din Japonia s-a demonstrat ca un somn scurt, de 6 ore sau mai putin pe noapte, era asociat unui risc mai mare de cancer la san, in comparatie cu femeile care dormeau cel putin sapte ore pe noapte. Cercetatorii suspecteaza ca melatonina, secretata de glanda pineala, este factorul cheie in aceasta legatura intre somn si cancer. O durata mai mica a somnului rezulta intr-o durata mai mica de secretie nocturna a melatoninei, iar un nivel scazut al melatoninei a fost asociat unui risc sporit de cancer mamar.

Productivitate scazuta, erori la serviciu, risc de accidente

La locul de munca, efectele somnului insuficient se manifesta prin eficienta redusa, productivitate scazuta, erori si accidente. O foarte mare problema asociata somnului insuficient este reducerea abilitatilor la volan. Un studiu a descoperit ca soferii ce relateaza ca dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un numar mult mai mare de accidente. Conform datelor National Highway Traffic Safety Administration din SUA, „condusul somnoros” provoaca peste 100.000 de accidente anual si aproximativ 1.550 de decese. A conduce obosit este aproape acelasi lucru cu a conduce beat.

Obezitatea

Din ce in ce mai multi oameni de stiinta ajung la concluzia ca deficitul de somn este una dintre cauzele obezitatii.

Sunt multi factori care te tin treaz pana in miez de noapte: copii mici, deadline-uri, dureri, vecini sau, pur si simplu, iti place sa te culci tarziu. Indiferent de motiv, lipsa somnului are efecte adverse care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te determine sa-ti schimbi programul de somn.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.